-

Plantații ecologice de coacăze și zmeură, pe terenurile Parohiei Ortodoxe din satul Corvinești

După circa 5 ani de muncă și așteptări, terenurile Parohiei Ortodoxe din satul Corvinești, cândva pustii, au rodit. Pe o suprafață de 10 hectare se regăsește acum o cultură ecologică de coacăze și zmeură.

"Am dat terenul în arendă, pe 25 de ani, domnului Deac Dragomir, de la Transilvania Verde. E vorba de 10 hectare de teren, care înainte era gol. Aici, cu bani puși de la el și cu fonduri europene a realizat o cultură de coacăze și zmeură”, explică preotul Vlad Murgoi, citat de Viorel Grosu - corespondent Antena Satelor.

Cultura este una ecologică.

"Înainte de plantare, o mostră de pământ a fost dusă în laboratoare specializate din străinătate. Astfel s-a aflat că pământul e curat, nu are absolut nimic chimic în el. Atestarea ecologică a solului e făcută așadar în laboratoare specializate în acest sens.

Trei ani de zile s-a pregătit serios terenul și s-a prelucrat pentru această plantație. Apoi s-au plantat arbuștii, dar în primul an în care au dat rod, tot fructul s-a rupt, ca să poată crește planta. Anul acesta este PRIMUL an cu rod.

Fructele ajung în magazinele din Bistrița și Cluj, în caserole de 100 de grame. Acestea sunt fructe de calitatea I, care sunt mari și cu aspect plăcut. Celelalte fructe, care au fost atinse de ploaie, au un aspect mai puțin plăcut, se vând la cantități mai mari, pentru dulceață", a precizat preotul Vlad Murgoi.

Foto  - pagina facebook Transilvania Verde