-

Cum se stabilește momentul optim pentru recoltarea strugurilor

E vremea culesului din vie și trebuie știut că, pentru rezultate optime, strugurii trebuie recoltați în momentul cel mai potrivit, când s-au maturizat complet și oferă maximum de savoare.

În funcție de soi, dar și de condițiile specifice ale fiecărui an, momentul acesta diferă. Oenologul, împreună cu viticultorul urmăresc strugurii și decid momentul în care se începe culesul, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

Dacă nu sunt culeși când trebuie, strugurii încep să plesnească, apoi să mucegăiască. Evident că acest lucru se traduce prin pierderi de calitate și pierderi de producție. Dar, de ce să nu recunoaștem, se poate întâmpla des și din cauza lipsei de forță de muncă.

În viile moderne, înființate în ultimii 10–15 ani, problema a fost rezolvată prin culegerea mecanizată a strugurilor. Un utilaj performant, construit special pentru culesul strugurilor, poate aduna într-o singură zi cât 100 de oameni în trei zile.

Singura problemă este aceea că via trebuie să fi fost plantată într-un anume fel, astfel încât să fie accesibilă mașinăriei.

Culesul nu înseamnă, însă, numai adunatul strugurilor. Urmează apoi o serie întreagă de alte operațiuni, care au, fiecare în parte, specificul lor.

Căci drumul de la strugure la o cană de must e lung și chiar mai lung e cel până la un pahar de vin! Și pentru a veni în sprijinul gospodarilor, iată încă o problemă pe care mai mulți fermieri au observat-o în ultimii ani: fierberea vinului nu se mai produce normal.

La început mustul fierbe puternic, apoi urmează o fierbere fără vigoare și care nu utilizează tot potențialul mustului. Fenomenul se explică prin aceea că intensificarea arșiței din ultimii ani distruge o parte dintre fermenții naturali aflați pe coaja strugurelui. Pentru obținerea unei fermentații de calitate este recomandată adăugarea unor drojdii, adaptate fiecărui soi de vin, în must.

Acestea sunt disponibile în magazinele specializate.

Spor la treabă și producții bune!

Foto: pixabay

Articole înrudite