-

Producţii foarte bune, faţă de anul trecut, în pomicultură

Pomicultorii bistriţeni au obţinut, în acest an, producţii mult mai bune faţă de anul trecut la pere, mere, prune şi nuci, în timp ce recoltele de struguri şi cireşe au fost în scădere, potrivit Direcţiei Agricole Bistriţa-Năsăud.

În livezile de peri, producţia a fost de patru ori mai mare decât în 2020, ajungând la 9,4 tone la hectar, la meri a crescut de trei ori (12,5 tone la hectar), iar la nuci şi pruni s-a dublat, fiind obţinute 7,8, respectiv 11,8 tone la hectar.

La culturile de viţă-de-vie s-a înregistrat o scădere a producţiei cu 22,5% (5,5 tone la hectar), iar la cireşi şi vişini scăderea a fost de circa 20% (6,9 tone la hectar).

În ceea ce priveşte cerealele, la porumb, care este cel mai cultivat în judeţ, ocupând 16.860 hectare, recolta a fost în uşoară creştere faţă de anul anterior, cu aproximativ 10%, producţia medie fiind de 5,68 tone la hectar.

În schimb, la cartof, care este cultivat pe 4.840 de hectare, producţia a scăzut cu 35%, fiind de circa 8,3 tone la hectar.

În acest an, suprafeţele agricole cultivate au fost mai mici faţă de anul 2020.

La Direcţia Agricolă Bistriţa-Năsăud au fost depuse 23 de documentaţii pentru scoaterea definitivă a unor terenuri din circuitul agricol, patru documentaţii privind schimbarea categoriei de folosinţă a terenurilor agricole situate în extravilan şi au fost eliberate 36 de autorizaţii de defrişare pentru 27,9 hectare de livezi, informeaza Agerpres.

Foto: pixabay

Articole înrudite