În cadrul Conferinței Mondiale pentru reducerea schimbărilor climatice, desfășurată de curând în Scoția, s-a insistat asupra scoaterii treptate din uz a cărbunelui și a celorlalți combustibili fosili.
În acest context, o parte din necesarul de surse energetice va trebui să fie furnizat, sub diverse forme, de agricultură. Cum ar putea fi posibil ? Una dintre primele forme prin care agricultura poate genera resurse energetice o reprezintă combustibilii solizi.
Paiele rămase în urma recoltării cerealelor, a florei soarelui, pot deveni prin peletizare un combustibil ieftin și ușor de manevrat, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Antena Satelor.
Utilizarea pe scară largă, în special ca înlocuitor al lemnului de foc, conduce la o economie mai rezilientă.
Culturile energetice, pot fi și ele o parte importantă a soluției. Esențele ce cresc repede cu lemn cu capacitate calorică mare, pot fi cultivate pentru a furniza lemn de foc.
Totuși, față de utilizarea peleților din paie este o soluție mai puțin eficientă, cu excepția zonelor în care nu sunt posibile alte culturi, mai valoroase din punct de vedere economic și/sau social.
Folosirea lor înseamnă o presiune mai redusă asupra mediului, ceea ce generează o îmbunătățire a condițiilor de viață și, concomitent, o reducere a proceselor de degradare aflate în curs.
Principalul obiectiv este acela de a regândi modul în care putem trăi la aceleași standarde sau chiar la unele mai înalte, dar folosind mai puține resurse.
Foto: pixabay