În 2021 au primit în total suma de 700 de mii de lei. 10% din acești bani au ajuns în județul Bistrița-Năsăud, din care mai mult de jumătate la un singur crescător.
”Rasa Mangalița, care e o rasă autohtonă și face parte din patrimoniul României, nu are nici foarte mulți purcei, comercial, efectiv, nu poate să concureze cu celelalte rase hibrid, pentru că nu e atâta de prolifică, adică nu fac atâția purcei și nici nu se îngrașă, dar are o calitate a cărnii foarte, foarte bună. Eu cred că face parte din top cele mai bune zece rase la calitatea cărnii la nivel mondial.
Când comercializezi purceii de la o scroafă și trebuie să fie cel puțin patru, îi comercializezi, îi vinzi la alţi crescători, atunci îndeplineşti condiţiile şi te duci cu factură, cu aviz de însoţire, cu un document de mişcare a animalelor vii. Dacă este în afara județului, cu transport autorizat, cu dezinfecţie. E puțin complicat, dar nu imposibil", a explicat Claudiu Simionca, unul dintre cei patru fermieri din Bistrița-Năsăud, beneficiar de bani de la stat
În județul Bistrița-Năsăud au ajuns 10% din banii alocați de Ministerul Agriculturii pentru acest program, care va continua până în 2023, informeaza Radio Romania Actualitati.
Foto: pixabay