Ascultă Radio Antena Satelor Live

Numărul apicultorilor români este în creştere

Apicultorii români au constatat că în perioada pandemiei a crescut consumul de miere şi al altor produse sănătoase, aceasta în contextul în care în mod tradiţional România nu era o mare consumatoare de produse apicole.

Numărul apicultorilor români este în creştere

19 Februarie 2022, 07:19

La noi se înregistrează însă şi un fenomen inedit: mierea românească merge în mare parte la export, iar pe piaţa autohtonă există concurenţa mierii din import, mai puţin calitativă.
Sălajul se numără printre judeţele care produc anual cantităţi importante de produse apicole de calitate, iar numărul apicultorilor este în creştere. Cel puţin în Sălaj, la anumite categorii de produse, producţia a fost bună. Apicultorul Aurelian Cozma, grupul local de acţiune GAL Valea Someşului: „Lucrurile au fost destul de bune, chiar dacă s-a decalat timpul. Am avut noroc că a fost mult salcâm, multă miere de salcâm am scos anul trecut şi de foarte bună calitate, polen mai puţin, foarte multe flori au înflorit deodată, care de fapt înfloreau pe rând; acum au înflorit anul trecut deodată şi, clar, albina nu a putut să recolteze tot polenul care era în natură.”
Sălajul este printre judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte producţia de polen, dar şi de miere de albine. Unde ne situăm acum?
Aurelian Cozma: „Tot prin locurile fruntaşe. Sunt mulţi apicultori în Sălaj, sunt foarte harnici. Deja sunt foarte bine pregătiţi.”
În Sălaj, consumul de produse apicole a început să crească.
Aurelian Cozma: „A început să crească consumul. Eu locuiesc la ţară şi văd din ce în ce mai mulţi oameni care îşi diversifică consumul de produse, adică dacă până acum doi-trei în urmă consumau numai miere, acum în sfârşit consumă şi polen şi sunt foarte surprins, au început să consume de când a început şi pandemia foarte multă tinctură de propolis.”
Marea problemă a apicultorilor sălăjeni este prezenţa pe rafturile magazinelor a unor produse cu aspect de miere, dar care nu conţin produs apicol real decât în proporţie foarte mică, restul fiind zahăr sau alte ingrediente. Asemenea produse sunt mult mai ieftine, iar riscul de confuzie este mare.

RADOR
Foto: Pixabay

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:44

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure

Toamna nu înseamnă doar frunze ruginii și recolte, ci și un moment simbolic pentru lumea satului: coborârea oilor de la...

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș