Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cantitatea de lapte brut importat a crescut uşor în anul 2021

Cantitatea de lapte brut importat a crescut cu 2780 tone (+2%) în anul 2021 faţă de anul precedent, în timp ce unităţile procesatoare şi centrele de profil au colectat de la exploataţiile agricole o cantitate de lapte de vacă brut mai redusă cu 3.907 tone (-0,3%) în acelaşi interval, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi.

Cantitatea de lapte brut importat a crescut uşor în anul 2021

30 Iunie 2022, 13:35

Pe de altă parte, cantitatea colectată de lapte brut de capră a crescut cu 4%, în timp ce cantităţile colectate de lapte brut de bivoliţă şi oaie au scăzut cu 4% şi, respectiv, cu 2,6%.

În anul 2021, cea mai mare creştere a producţiei s-a înregistrat la lapte praf cu 864 tone (+62,7%), urmată de lapte de consum cu 29.917 tone (+8,4%), brânză topită cu 551 tone (+5,6%) şi brânză (inclusiv urdă) cu 1.460 tone (+1,5%).

Producţia de brânză obţinută din lapte de vacă (care reprezintă 92,5% din producţia totală de brânzeturi) a crescut, de asemenea, cu 6.215 tone (+7,3%).

Scăderi ale producţiei în anul 2021 faţă de anul 2020 au fost înregistrate la următoarele produse lactate: unt cu 975 tone (-8%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi alte produse lactate similare) cu 5.383 tone (-2,4%) şi smântână cu 487 tone (-0,7%)

Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (40,9%), Nord-Vest (18,1%) şi Nord-Est (17,5%). Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (57%), Nord-Vest (20,7%), Vest (peste 13%).

Regiunile Centru, Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest deţin peste 78% din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat) astfel: Centru (38,1%), Bucureşti-Ilfov (peste 22%) şi Nord-Vest (18,1%).

Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Centru (45,9%), Vest (peste 31%), Nord-Vest (9,7%) şi Nord-Est (6,9%). Brânza (inclusiv urda) s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (41%), Nord-Est (23,3%), Nord-Vest (17,1%), Sud-Muntenia (8,2%) şi Sud-Est (7,6%).

Cea mai mare producţie de brânză topită a fost obţinută în regiunea Centru (90,5%).

Foto: pixabay

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă
Actualitatea agricola 27 Octombrie 2025, 14:40

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă

Standardizarea practicilor ecologice în agricultura românească primește un impuls major. Ministerul Mediului a pus la bătaie...

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă
Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 16:24

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere

Apicultorii din județul Gorj se confruntă cu una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Din cauza condițiilor...

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere
Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:44

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure

Toamna nu înseamnă doar frunze ruginii și recolte, ci și un moment simbolic pentru lumea satului: coborârea oilor de la...

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu