Agricultura ecologică în România: Doar 5% din terenuri sunt dedicate culturilor bio
Conform ultimelor statistici, doar 5% din terenurile agricole din România sunt cultivate ecologic, evidențiind o provocare semnificativă pentru sectorul agricol în contextul tendințelor globale de sustenabilitate și consum responsabil.
Articol de Petruț Mazilu, 20 Mai 2024, 17:39
În ciuda potențialului agricol vast și a condițiilor naturale favorabile, România se confruntă cu o adoptare limitată a practicilor de agricultură ecologică, în timp ce la nivelul Uniunii Europene ţinta este ca acestea să depăşească 25% până în 2030.
Datele recente indică faptul că doar o mică parte din totalul terenurilor agricole este utilizată pentru cultivarea culturilor ecologice, comparativ cu media europeană, unde multe țări depășesc 10-15% din suprafața agricolă totală dedicată agriculturii bio.
Producătorii şi specialiştii de la noi explică acest lucru prin faptul că trecerea unui fermier care a făcut mult timp agricultură convenţională la cea ecologică este mai dificilă, iar costurile sunt mult mai mari.
Pentru a fi certificată ecologic, o fermă convenţională trebuie să treacă printr-o perioadă de conversie şi de testul organismelor de inspecţie şi certificare.
Țara noastră se află printre cele opt state din Uniunea Europeană în care ponderea suprafeţelor ecologice este sub 5% din suprafaţa agricolă, asta deşi strategia "De la fermă la furculiţă" a Uniunii Europene a stabilit un obiectiv ca cel puţin 25% din terenurile agricole să fie cultivate în mod ecologic până în 2030.