Ajutor de stat pentru crescătorii de animale afectați de secetă
Ministerul Agriculturii anunță măsuri de sprijin pentru sectorul ovin și caprin.
Articol de Ramona Alexandrescu, 06 Februarie 2025, 14:19
Seceta din ultimul an a avut un impact semnificativ asupra agriculturii și creșterii animalelor din România, afectând în special crescătorii de ovine și caprine.
Mulți dintre aceștia au fost nevoiți să achiziționeze furaje la prețuri ridicate, ceea ce a crescut costurile de producție.
În acest context, Florin Barbu, ministrul agriculturii, a anunțat în cadrul emisiunii Viața la Țară, realizată de Tatiana Mircea, că Ministerul Agriculturii va aloca fonduri importante pentru susținerea acestui sector.
„Am emis un act normativ și, din discuțiile pe care le-am avut cu Comisia Europeană, am reușit să absorbim 21,6 milioane de euro de la Uniunea Europeană. În completare, vom veni cu un sprijin de la bugetul de stat, astfel încât suma totală să ajungă la 50 de milioane de euro”, a declarat Florin Barbu.
Cum va fi distribuit sprijinul: 9860 de beneficiari vor primi sprijin financiar, 1 milion de mieluțe vor fi finanțate, 50 euro per cap de animal pentru fiecare mieluță reținută în fermă și 80 euro per cap de animal prin sprijinul combinat (inclusiv plăți complementare).
Crescătorii trebuie să dețină minimum 50 de mieluțe cu vârsta cuprinsă între o lună și 12 luni până la data de 31 august 2024.
Valoarea grantului: 248 lei per cap de animal, echivalentul a 50 de euro, în funcție de cursul valutar.
Plățile vor fi efectuate până la 30 aprilie, iar fermierii vor primi banii în conturi până cel târziu pe 15 aprilie.
Investiții și măsuri pentru creșterea autosuficienței în zootehnie
Ministrul Agriculturii a subliniat că bugetul ministerului pentru acest an depășește 5 miliarde de euro, iar pentru următorii ani sunt prevăzute scheme de ajutor de stat pentru sectorul zootehnic.
Se dorește ca în următorii patru ani să cresca producția de carne de porc pentru a atinge autosuficiența de 8,7 milioane de porci, să fie finalizate fermele de reproducție pentru porci, cu un obiectiv de peste 1,5 milioane de purcei producția avicola România să crească, urmând să producă 100 de milioane de pui în plus anual.
Crescătorii de ovine și caprine primesc anul acesta cel mai mare sprijin financiar acordat în ultimele trei decenii.
Această măsură este menită să compenseze pierderile provocate de secetă și să asigure sustenabilitatea fermelor românești.
„Avem un buget solid și programe concrete pentru dezvoltarea zootehniei în România. Vom continua să susținem crescătorii prin investiții și măsuri care să le asigure stabilitate și rentabilitate”, a declarat Florin Barbu. Fondurile sunt pregătite, iar plățile vor fi efectuate în cel mai scurt timp.