Apel pentru achiziționarea produselor agricole de la fermierii autohtoni
Fermierii români nu-și pot valorifica producțiile de cereale la prețuri care să le acopere costurile de producție, în condițiile în care exporturile masive ale Ucrainei pe piețele vecine au prăbușit prețurile, spune europarlamentarul Danidel Buda.
Articol de Antena Satelor, 19 Septembrie 2023, 16:59
De aceea, un sprijin eficient pentru fermierii est-europeni ar fi fluidizarea tranzitului de cereale spre destinațiile tradiționale.
România va importa cereale din Ucraina pe bază de licență. Exportatorii licențiați din Ucraina vor putea vinde marfa doar unor importatori licențiați din România, iar aceștia vor putea fi doar producători agricoli și/sau procesatori. În niciun caz traderi sau alți intermediari.
În acest context, este nevoie de solidaritatea fermierilor din sectorul zootehnic și a procesatorilor în a achiziționa produsele fermierilor autohtoni și a le asigura în acest mod supraviețuirea, este apelul pe care il face eurodeputatului Daniel Buda.
"Din păcate astăzi, în România, sunt fermieri care nu au posibilitatea de valorifica producția, mai ales de floarea soarelui, la prețuri care să fie acoperitoare pentru costurile de producție. Îmi spunea un fermier din zona Clujului, care lucrează câteva sute de hectare, că undeva la un preț de cost de 5680 RON pe hectarul de floarea soarelui și la o producție de aproximativ 3000kg/hectar cu un preț de 1,50/kg practic obține undeva până în 5000 de RON banii pentru acesta cultură. E o situație delicată, în același timp aș vrea să le transmit aici un mesaj foarte ferm de la Bruxelles, ca la nivelul crizei europene se încerca identificarea unor noi surse financiare care să vină sub forma unor compensații pentru pierderile de venit, urmare a acestor importuri din Ucraina care a avut loc de a lungul timpului. Acum, în acest moment suntem într-adevăr în situația în care ele sunt amânate sau sunt suspendate timp de 30 de zile. Ceea ce este foarte important este faptul că aceste importuri de cereale din Ucraina vor putea să ajungă doar la procesatorii care au nevoie de acesta materie primă pe deoparte și la cei din sectorul zootehnic care au nevoie de furaje pentru animale. Am cerut prelungirea acestei interdicții de import de cereale din Ucraina, pentru că fermierii au stocurile pline și au nevoie mai departe de această piața de desfacere la nivel național pentru a putea să-si valorifice aceste produse. Fac un apel la toți procesatorii, la toți fermierii din sectorul zootehnic să cumpere în principal furajele, sau mă rog, grânele de la fermierii din România. Să nu le cumpere din afara României pentru că prin aceste mecanisme de practic sprijină fermierul din România. Aici avem nevoie și de un pic de solidaritate națională din partea fermierilor din sectorul zootehnic și din partea procesatorilor să nu se uite numai la banii pe care îi câștigă imediat. Furajele, cerealele care vin din Ucraina, nu sunt nici pe departe la fel de bune din punct de vedere calitativ, comparativ cu cerealele din România".