Apicultorii pot depune cererile de plată pentru intervențiile apicole 2024
Apicultorii pot depune până la 31 iulie 2024, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), cererile de plată și documentele aferente pentru intervențiile din sectorul apicol 2024, parte a Planului Național Strategic PAC 2023-2027.
Articol de Antena Satelor, 19 Iulie 2024, 15:53
Beneficiarii eligibili sunt apicultorii persoane fizice, persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale care îndeplinesc următoarele condiții:
- Dețin competențe în domeniul apiculturii.
Dețin stupii identificați de Agenția Națională pentru Zootehnie, conform Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 251/2017.
- Dețin o copie actualizată a carnetului de stupină, evidențiind mișcările efectivelor de albine, tratamentele efectuate și deplasările în pastoral.
- Achiziționează produse medicinale veterinare din lista de produse eligibile pentru tratarea varoozei, atât pentru efectivul existent cât și pentru cel achiziționat în cadrul programului.
- Nu unifică familiile de albine achiziționate cu cele existente între data emiterii adeverinței și data efectuării plății ajutorului.
Pentru anul 2024, apicultorii pot depune cereri pentru următoarele intervenții:
- Achiziționarea de medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei.
- Investiții în cutii noi, accesorii, articole de echipament apicol, echipamente de protecție, vehicule tractabile, remorci apicole și echipamente de încărcare-descărcare a stupilor.
- Decontarea analizelor pentru atestarea calității mierii.
- Achiziționarea de mătci și/sau familii de albine, inclusiv echipamente pentru fermele de multiplicare.
Valoarea sprijinului alocat pentru anul 2024 este de 12.162.000 euro, împărțită în mod egal între bugetul de stat (6.081.000 euro) și contribuția Uniunii Europene (6.081.000 euro), a declarat pentru Radio Antena Satelor, Adriana Chirea, director Direcția Măsuri de Piață și Comerț Exterior din cadrul APIA.
Plățile se efectuează în lei, la un curs de 4,9756 lei/euro, după efectuarea controlului administrativ și a verificărilor pe teren.
Apicultorii trebuie să păstreze și să arhiveze toate documentele aferente intervențiilor apicole pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la întocmirea acestora. Ultima zi de depunere a cererilor este 31 iulie 2024.
Pentru mai multe informații, apicultorii sunt încurajați să contacteze APIA și să își depună cererile în timp util pentru a beneficia de sprijinul disponibil.