Aproape 180 de cazuri de pestă porcină africană, confirmate în mai multe fonduri de vânătoare din Buzău
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (DSVSA) Buzău anunţă că, la nivelul judeţului, potrivit ultimelor date, sunt înregistrate 177 de cazuri de pestă porcină africană (PPA) la mistreţi, în mai multe fonduri de vânătoare, vectori principali ai îmbolnăvirilor din exploataţiile profesionale sau din gospodării.
04 Mai 2023, 11:43
Potrivit autorităţilor sanitar-veterinare, au fost efectuate frecvent analize de laborator la mistreţi recoltaţi de către vânători, fiind înregistrate rezultate pozitive la testul pentru pestă porcină africană, ceea ce demonstrează faptul că există în continuare animale bolnave în familiile de mistreţi din fondul forestier.
Specialiştii atrag atenţia că există o presiune virală deosebită în mediul silvatic, motiv pentru care fermierii ar trebui să îşi ia măsuri de precauţie pentru a-şi proteja fermele de animale.
Dacă în mediul silvatic există cazuri de PPA, în exploataţiile profesionale şi în gospodării nu mai evoluează niciun focar.
Pesta porcină africană (PPA) este o boală virală gravă care afectează porcii, atât cei domestici cât și cei sălbatici.
Boala este cauzată de un virus din familia Asfarviridae, genul Asfivirus, și se transmite de la animal la animal prin contact direct sau indirect cu secrețiile și excrețiile infectate.
Simptomele PPA includ febră, pierdere în greutate, letargie, inflamație a pielii și a mucoaselor, diaree și vărsături. Boala nu are tratament și nici vaccin, deci cel mai eficient mod de prevenire a răspândirii este prin implementarea unor măsuri de biosecuritate riguroase în fermele de porci.
PPA are un impact major asupra industriei porcine, cu pierderi economice semnificative pentru fermieri și posibilitatea de a afecta securitatea alimentară a unei țări prin distrugerea stocurilor de carne de porc și a altor produse porcine.