Aproape 670.000 de fermieri vor primi în conturi plata avansului pentru anul 2023
Campania de plăți în avans derulata în cadrul noului Plan Strategic PAC 2023-2027 s-a încheiat la data de 30 noiembrie a.c.
Articol de Antena Satelor, 05 Decembrie 2023, 17:02
Un numar de 669.000 de fermieri au fost autorizati la plata avansului (70%) pentru anul 2023, iar incepând cu 4 decembrie anul curent a demarata si plata finală.
Fermierul care nu a luat avans, pentru munca in ferma sa, până la 30 noiembrie, va lua plata finală începând din aceasta saptamana.
Subvențiile se achită fermierilor în lei, la cursul stabilit de 4,9735 lei pentru un euro.
"Vestea bună este că începând de ieri, 04/12/2023, am început autorizarea la plata finală a dosarelor eligibile. Asta înseamnă că în acest proces de autorizare intră dosarele care au fost eligibile și pentru plata avansului, care vor primi 30% diferență din cuantumurile schemelor de plăți directe și 15% din măsurile delegate din cuantumul măsurilor delegate. Practic vor primi diferența până la 100% din ambele fonduri. Fermierii care nu au intrat și nu au participat, din punct de vedere al instrumentării dosarelor la plata în avans, intra si ei pe flux și încercăm o prioritizare a celor care nu au încasat deloc avansul. Incercam sa echilibrăm balanța și să închidem anul acesta cu cât mai mulți fermieri autorizați, fie în sesiunea de avans, fie în sesiunea de plată finală, astfel încât să rezolvăm și solicitările venite din partea dumnealor", a declarat pentru Radio Antena Satelor, Cornel Constantin Turcescu, director general APIA.
"Din plata pe suprafață, așa cum o știam din campaniile trecute. Acum o știm sub prescurtarea debit, din cuantumul de 97,57 de euro per hectar, urmează să mai primească diferența de 30% care ar însemna undeva la 27 euro, să-l rotunjim la 100 euro. Undeva la 30 euro la hectar pe suprafață. Pentru cei care au primit plată în avans, vor veni banii aceștia în completare, până la 100%. Pentru sprijinul redistributiv, 30% din 51 euro. Pentru tânărul fermier din 46 euro ș.a.m.d. pentru toate schemele care au fost participante și sunt parametizate în sistemul informatic", mai spune Cornel Constantin Turcescu, director general APIA.
Vesti bune pentru sectorul zootehnic
Pentru vaca de lapte, spre exemplu, au fost 338 euro. La fel se aplică diferența, se va autoriza diferența de 30% din această sumă. Pentru vaca de carne, așa cum o cunoaștem, a fost stabilit un cuantum de 279 euro, pentru bivoliță de lapte, 169 euro, pentru ovine, caprine 16,97 aproape 17 euro.
"Aceste cuantumuri vor fi majorate. Procentul de majorare este stabilit, însă acesta va fi un comunicat care să vină în sprijinul fermierilor, pentru că încă nu există documentele oficiale aprobate, însă cu siguranță vor fi majorate aceste cuantumuri. Adică acel 30% va fi un pic mai mare față de așteptări.
Pentru plata finală, termenul pentru decontarea sumelor integral, pe declarații de cheltuieli, pe solicitări este de 30/06/2024. Ne-am fixat niște obiective care se împart cumva pe perioade și funcție de cum știm că putem să autorizăm și analizele pe care le facem intern. Spre exemplu, până la sfârșitul anului încercăm să autorizăm cât mai mulți fermieri care n-au primit sume deloc. De ce? Pentru că și dânșii sunt îndreptățiți în egală măsură, fie că au fost un eșantioane de control, fie că au fost cu neconformități din rezultate din sistemul de monitorizare, fiind și primul an de implementare. Pentru că au fost foarte multe discuții și vreau să se înțeleagă foarte clar și să transmitem acest mesaj. Noi încercăm să facem un o plată către toți beneficiarii și în mod egal și echitabil, astfel încât să nu sufere nimenit. Bineînțeles că dosarele care sunt mari sunt mai greu de instrumentat și de aceea de aceasta necesită mai mult timp pentru a parcurge toți pașii procedurali”, a mai precizat Cornel Constantin Turcescu, director general APIA.