Banca Mondială a creat un fond fiduciar multidonator Umbrella dedicat: Food Systems 2030
Sistemele alimentare sunt o combinație a tuturor acțiunilor necesare pentru a produce și a consuma alimentele noastre de zi cu zi - de la fermă la furculiță și până la depozitul de deșeuri. Sistemele alimentare includ orice activitate care produce, agregă, procesează, distribuie, consumă sau elimină alimente.
Articol de Simona Lazăr, 22 Noiembrie 2023, 15:12
Este urgentă resetarea sistemelor noastre alimentare. Sistemele alimentare au hrănit o populație în creștere, dar costurile sunt nesustenabile. Sistemele alimentare actuale afectează adesea habitatele naturale, poluează planeta, exacerbează sărăcia rurală și stau la baza problemelor de sănătate și a bolilor. Eșecurile pieței și ale guvernelor impun costuri ridicate societății și mediului.
Sărăcia și foametea sunt în creștere în urma crizei COVID-19, în timp ce majoritatea (79%) săracilor din lume continuă să trăiască în zonele rurale. Peste 800 de milioane de oameni suferă de foame și 3 miliarde de oameni sunt subnutriți.
Sistemele alimentare produc aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră, în timp ce agricultura este cel mai mare utilizator de terenuri și apă, reprezentând 70% din consumul de apă. Reducerea emisiilor de costuri "ascunse" legate de mediu, sănătate și sărăcie este estimată la aproape 12 trilioane de dolari SUA pe an, față de 10 trilioane de dolari SUA în valoare de piață.
1/3 din alimentele produse la nivel mondial sunt fie pierdute, fie irosite, în timp ce pierderile și risipa de alimente reprezintă un factor major de contribuție la emisiile globale. Între timp, milioane de oameni fie nu mănâncă suficient, fie mănâncă tipuri greșite de alimente, ceea ce duce la o dublă povară a malnutriției care poate exacerba bolile și crizele de sănătate.
Ca răspuns la aceste provocări, Banca Mondială a creat în noiembrie 2020 un fond fiduciar multidonator Umbrella dedicat: Food Systems 2030. Fondurile fiduciare Umbrella sunt concepute special pentru a aborda provocările sistemice și omniprezente ale dezvoltării din zilele noastre. Food Systems 2030 urmărește să transforme sistemele alimentare până în 2030, promovând oameni sănătoși, o planetă sănătoasă și economii sănătoase.
FoodSystems 2030 creează o mișcare în creștere a țărilor și a organizațiilor de dezvoltare angajate să facă schimbarea să se întâmple pe teren. Începând cu 2020, Fondul fiduciar a găzduit dialoguri politice globale împreună cu Guvernul Regatului Unit, implicând 49 de țări prin intermediul unui total de 10 astfel de dialoguri până în prezent.
Un rezultat al acestor dialoguri a fost o agendă de acțiune în materie de politici, lansată la COP26 și aprobată de 17 țări-pilot. În cadrul COP27, FS2030 a prezentat rezultatul dialogurilor din 2022 sub forma unor orientări și a unui set de etape propuse pentru procesele de reformă politică în vederea realizării unei agriculturi durabile. La nivel național, FS2030 este angajat în 30 de țări, oferindu-le sprijin tehnic și financiar pentru a evalua politicile și cheltuielile publice și pentru a ghida acțiunile politice în favoarea agriculturii durabile.
FS2030 a elaborat instrumente pentru a ajuta țările să își evalueze cadrele de politici: în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, FS2030 a elaborat un set de instrumente privind reconversia politicilor și a sprijinului în domeniul agricol. În parteneriat cu Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă, FS2030 a dezvoltat modelul Fluxuri financiare în sistemele alimentare, care urmărește fluxurile financiare în sprijinul transformării sistemelor alimentare.