Bani suplimentari pentru agricultorii din România, compensaţie pentru importurile ieftine de cereale din Ucraina
Agricultorii din România ar putea obţine bani suplimentari, în jur de 15 milioane de euro, din Fondul european de rezervă, drept compensaţie pentru importurile ieftine de cereale din Ucraina, dar aceasta s-ar putea întâmpla doar dintr-o a doua tranşă de finanţare europeană.
30 Martie 2023, 19:12
Conform surselor oficiale de la Bruxelles, Comisia a stabilit că această tranşă, în total 75 de milioane de euro, va fi alocată fermierilor din cinci ţări, printre care şi România. Negocierile pentru împărţirea acestor bani se anunţă însă tensionate.
România a obţinut iniţial doar 10 milioane de euro, în timp ce Bulgaria a obţinut 16, iar Polonia aproape 30. Motivul invocat de reprezentanţii Comisiei la momentul respectiv a fost că România nu a prezentat suficiente date în legătură cu pierderile. Ulterior însă, preşedintele Iohannis a ridicat problema formulei de calcul pentru acest ajutor chiar în Consiliul European de la Bruxelles. În urma acestei discuţii, preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, promitea o a doua tranşă către ţările afectate de importurile de cereale ieftine din Ucraina. Conform surselor oficiale de la Bruxelles, a doua tranşă are o valoare de 75 de milioane de euro, bani care vor fi distribuiţi către cinci ţări: Polonia, România şi Bulgaria, la care s-au adăugat acum Ungaria şi Slovacia. Negocierile pentru împărţirea acestei sume vor începe curând, aşa că cele cinci state trebuie să pună pe masă cât mai multe date şi argumente pentru a atrage cât mai mulţi bani. Mai mult, statele vor încerca să propună şi formule de calcul diferite faţă de prima tranşă. În acest sens, România ar putea fi avantajată de o formulă ce ia în calcul plăţile directe către agricultori şi va negocia acest lucru la Bruxelles. Voci din ţările afectate spun însă că acest ajutor nu va putea acoperi decât o parte mică din pierderi, iar alte voci cereau limitarea importurilor din Ucraina. Însă Comisia Europeană este hotărâtă să ajute Ucraina până la capăt.
Miriam García Ferrer, purtător de cuvânt pe probleme de agricultură: „Comisia a înaintat propunerea de a prelungi cu încă un an avantajele acordate Ucrainei pentru export. În acest context şi luând în calcul impactul negativ asupra agricultorilor din ţările membre, Comisia a înaintat al doilea ajutor pentru agricultori oentru a-i susţine mai eficient. Vom urma o anumită procedură, vom strânge datele de la statele respective, dovezi în legătură cu pierderile. Astfel, vom ajuta şi Ucraina să exporte în continuare cereale.”
La o primă vedere şi la un calcul sumar, aceleaşi surse de la Bruxelles spun că România ar putea obţine între 15 şi 20 de milioane de euro, însă doar dacă îşi face bine temele. În felul acesta, suma totală a celor două tranşe ar putea urca la o valoare cuprinsă între 25 de milioane, cât ceruse iniţial România, şi 30 de milioane de euro. Pe de altă parte, negocierile din Consiliu şi votul ulterior vor fi dificile din cel puţin două puncte de vedere. În primul rând, doar cinci state au obţinut acest al doilea ajutor, în condiţiile în care solicitările erau din partea mai multora. O altă dificultate a negocierilor este faptul că şi alţi agricultori din cu totul alte ţări ar vrea ajutor de la Comisie, din Fondul european de rezervă, pentru cu totul altfel de probleme. Este cazul situaţiei producţiei de sfeclă din ţări precum Germania sau Franţa.
Sursa: RADOR