Bihor: Un nou focar de pestă porcină africană, după 4 luni de 'linişte' epidemiologică
Un nou focar de pestă porcină africană la porcii domestici a fost descoperit în Bihor, după ce vreme de patru luni nu au existat astfel de cazuri în judeţ, a informat, joi, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, Remus Moţoc, printr-un comunicat de presă.
21 Martie 2024, 17:26
Potrivit sursei citate, noul focar a fost confirmat în satul Ciocaia, localitate componentă a oraşului Săcueni.
'După o perioadă de peste 4 luni de linişte epidemiologică, în care judeţul Bihor a fost liber de focare de PPA (pestă porcină africană), în baza buletinelor de analiză emise de laboratoarele naţionale acreditate, în data de 19.03.2024, a fost diagnosticat un focar de PPA la porcii domestici', se arată în informarea trimisă de DSVSA Bihor.
Specialiştii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiei afectate, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiei, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.
În ceea ce priveşte situaţia la porcii mistreţi, în această perioadă a mai fost depistat un caz nou de pestă porcină africană, pe fondul de vânătoare din Sântimbreu, astfel încât 'numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA este în prezent de 25', precizează comunicatul menţionat.
DSVSA Bihor aminteşte că toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, 'iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, numai dacă animalele sunt identificate şi înregistrate în termenul prevăzut de legislaţie'.
Conducerea instituţiei a menţionat că pesta porcină africană nu afectează oamenii, 'neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni', dar are impact la nivel social din punct de vedere economic. AGERPRES