Ascultă Radio Antena Satelor Live

Bihor: Vinurile orădeanului Horia Ban, aur şi argint la cel mai mare concurs din Europa

Vinurile orădeanului Horia Ban, în al doilea an de producţie după cumpărarea unei podgorii în zona arădeană Miniş, au fost premiate cu o medalie de aur şi două de argint la cel mai prestigios concurs de vinuri din Europa, Mundus Vini, Summer Tasting 2024, ce a avut loc la finele lunii august, la Neustadt, Germania.

Bihor: Vinurile orădeanului Horia Ban, aur şi argint la cel mai mare concurs din Europa
Foto: pixabay

05 Septembrie 2024, 17:43

Cu Medalie de Aur (Gold Medal) a fost premiat vinul Rupes Nobilis - Cabernet Sauvignon 2022 iar Medalie de Argint (Silver Medal) au obţinut vinurile Rupes Nobilis - Simply Red Cuvee 2022 şi Rupes Nobilis - Pinot Noir Rose 2023. Sunt trei din cele patru vinuri produse şi trimise în concurs.
'Este foarte important că am reuşit să obţinem punctaje foarte bune şi medalii la cel mai important concurs de vinuri din Europa, unde au participat 4.000 de vinuri din 39 de ţări. Suntem o cramă înfiinţată în urmă cu doar doi ani, cu vinuri tinere, dar premiile obţinute dovedesc, o dată în plus, potenţialul zonei Miniş, în special pentru vinurile roşii şi ne răsplătesc investiţiile făcute atât în podgorie, cât şi în cramă, pe partea tehnică, de vinificare, dar şi în specialişti', a declarat joi, pentru AGERPRES, Horia Ban.
Acesta a dorit să menţioneze contribuţia esenţială a consultantului oenolog Clara Kardos şi a inginerului Robert Heizer, 'mâna dreaptă' a acesteia.
Antreprenorul orădean a construit, într-un timp record de trei luni, în podgoria Miniş la Covăsânţ, o cramă boutique modernă, cea mai 'tânără' din panoplia bihorenilor pasionaţi de cultura vinului, ce va putea fi vizitată începând cu 1 octombrie de cei interesaţi în oenoturism.
Horia Ban, administratorul companiei Termoline, face vinuri din pasiune, fiind unul dintre membrii fondatori ai Asociaţiei pentru Cultura şi Civilizaţia vinului Millésime, alături de oenologul Dorin Popa, înfiinţată în 2010.
A dorit de mulţi ani să îşi construiască o cramă proprie, cu podgorie. Fidel propriilor convingeri în performanţă, a pornit din start cu ideea de a face vinuri de calitate, investind în zona cu cei mai buni struguri roşii şi în tehnologie de ultimă generaţie.
Împreună cu alţi trei pasionaţi de vinuri, a încercat în urmă cu mai mulţi ani să cumpere terenuri cultivate cu viţă în Bihor, cu DOC şi calitate foarte bună. Oportunitatea cea mai favorabilă s-a ivit însă abia în urmă cu trei ani, când o doamnă în vârstă din zona Miniş şi-a vândut podgoria în suprafaţă de 3,5 hectare.
'Când am cumpărat-o, viţa-de-vie avea 47 de ani. Acum cultura are 50 de ani. E ca în proverbul cu găina bătrână... Doamna vindea vinul la peturi de 2 şi 5 litri, din tanc. Fără investiţii în vinificaţie, aşa cum se practică, în general, în toată podgoria Minişului, deşi potenţialul este extraordinar. Nu sunt multe crame în această podgorie care să facă vin de calitate şi care să poată participa la concursuri naţionale şi internaţionale', a precizat Horia Ban.
Podgoria Miniş-Măderat, una dintre cele mai vechi de pe teritoriul României, este vestită pentru vinurile roşii cu o culoare intensă, corpolente, cu 'o expresivitate şi mineralitate intense, deosebite', extrase din 'stânca nobilă' (Rupes Nobilis). Potrivit acestuia, calităţile vinurilor se datorează unui strat de rocă stâncoasă, vulcanică şi unui calcar dolomitic, aflate sub pământ la o adâncime de 0,5 - 1 m.
Aşadar, în anul 2021, a cumpărat 3,5 hectare de vie în localitatea Covăsânţ, cultivate cu soiurile Merlot, Fetească Regală şi a plantat o jumătate de hectar cu Syrah. Situată pe vârful dealului cu o expunere sudică, excelentă, podgoria are vedere la Cetatea Şiria.
Strugurii proaspăt culeşi manual sunt introduşi, după separarea boabelor de ciorchini în desciorchinator, în procesul de vinificaţie, sub atenta supraveghere a oenologului cramei, Clara Kardos. Toate etapele de lucru sunt minuţios înregistrate şi rezultatele analizate.
Dotările tehnice automatizate ale cramei sunt de ultimă generaţie. Sistemul de energie regenerabilă, cu pompe de căldură geotermale, asigură încălzirea şi răcirea atât a cramei, precum şi a tancurilor din inox de vinificare sau stocare, cu o capacitate de 3.000, 7.500 de litri, a căror temperatură poate fi controlată individual, în funcţie de solicitarea oenologului şi de procesul de fermentaţie, între 0°C şi 25°C.
După maturarea în baricuri de stejar, la 12-14°C, vinul este îmbuteliat în sticle, etichetate şi păstrate în pivniţa cramei, unde se găsesc, aşezate pe rasteluri, atât vinurile proaspăt îmbuteliate, cât şi cele care vor face parte din tezaurul cramei.
Noua cramă poate vinifica până la 75.000 de kg de struguri, producând în prezent până la 40.000 de litri de vin. În 2022, au fost produse 22.000 de sticle, vinuri roşii şi roze, ajungând recent până la 40.000 de sticle. Pentru prima dată, în acest an, au produs şi un vin alb, cupaj de Fetească Regală şi Traminer.
Alături de crama modernă, într-o altă clădire nouă sunt amenajate câteva camere şi un living, dar şi un loc pentru degustare şi poveşti pentru vizitatorii care doresc să rămână peste noapte. Şi această clădire are un ambient cu temperaturi controlate, fiind echipată cu un sistem de încălzire-climatizare în structura de beton şi în tavanul din gipscarton.
Pasionaţii de oenoturism vor putea vizita, din octombrie, crama HB Wine, având în zonă şi alte obiective turistice, precum cele trei cetăţi medievale Şoimoş, Dezna şi Şiria sau chiar cetatea de pământ de pe vremea dacilor din Covăsânţ. În apropiere se află şi Domeniul Regal Săvârşin.
La nici zece kilometri se află lacul Ghioroc, supranumit 'litoralul vestului', iar în pădurea din apropiere se pot face drumeţii pe jos sau cu atv-urile. Nu în cele din urmă, pentru câteva zile de odihnă şi de reculegere, se poate vizita schitul Feredeu, cu trasee marcate pentru plimbări în aer liber. AGERPRES

UE a aprobat sume mai mari de bani în avans pentru ca fermierii să-şi acopere pagubele provocate de secetă sau alte fenomene extreme
Actualitatea agricola 16 Septembrie 2024, 11:13

UE a aprobat sume mai mari de bani în avans pentru ca fermierii să-şi acopere pagubele provocate de secetă sau alte fenomene extreme

Uniunea Europeană a aprobat sume mai mari de bani în avans pentru ca fermierii, inclusiv cei români, să-şi acopere pagubele...

UE a aprobat sume mai mari de bani în avans pentru ca fermierii să-şi acopere pagubele provocate de secetă sau alte fenomene extreme
Creștere ușoară în sectorul zootehnic: Efectivele de porcine ale României au urcat cu 0,5%
Actualitatea agricola 13 Septembrie 2024, 16:23

Creștere ușoară în sectorul zootehnic: Efectivele de porcine ale României au urcat cu 0,5%

Efectivele de porcine existente la 1 mai 2024 au crescut cu 0,5% faţă de cele înregistrate la aceeaşi dată din 2023, iar...

Creștere ușoară în sectorul zootehnic: Efectivele de porcine ale României au urcat cu 0,5%
Termen prelungit de depunere a cererilor de finanţare pentru ajutorul de stat 'Silvo-mediu şi climă'
Actualitatea agricola 13 Septembrie 2024, 16:04

Termen prelungit de depunere a cererilor de finanţare pentru ajutorul de stat 'Silvo-mediu şi climă'

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă prelungirea până la data de 4 octombrie 2024, ora 14.30, a...

Termen prelungit de depunere a cererilor de finanţare pentru ajutorul de stat 'Silvo-mediu şi climă'
România se confruntă cu 37 de focare active de pestă a rumegătoarelor mici
Actualitatea agricola 13 Septembrie 2024, 16:01

România se confruntă cu 37 de focare active de pestă a rumegătoarelor mici

România se confruntă în continuare cu o situație dificilă în sectorul zootehnic, având în prezent 37 de focare active de...

România se confruntă cu 37 de focare active de pestă a rumegătoarelor mici
Focare de pestă porcină africană în trei comune din Buzău. Zeci de animale sacrificate pentru stoparea virusului
Actualitatea agricola 12 Septembrie 2024, 11:46

Focare de pestă porcină africană în trei comune din Buzău. Zeci de animale sacrificate pentru stoparea virusului

Zeci de porci au fost ucişi în trei comune din judeţul Buzău, după ce inspectorii sanitar veterinari au identificat 11 focare...

Focare de pestă porcină africană în trei comune din Buzău. Zeci de animale sacrificate pentru stoparea virusului
Culesul fructelor de pădure, o aventură între natură sălbatică și provocările sezonului
Actualitatea agricola 12 Septembrie 2024, 09:19

Culesul fructelor de pădure, o aventură între natură sălbatică și provocările sezonului

Culesul fructelor de pădure nu este doar o simplă activitate sezonieră, ci o adevărată aventură. Deși aceste fructe...

Culesul fructelor de pădure, o aventură între natură sălbatică și provocările sezonului
Fermierii, îngrijorați de reducerea suprafețelor cultivate cu porumb, au abordat provocările agriculturii în cadrul evenimentului „Ziua Porumbului”
Actualitatea agricola 11 Septembrie 2024, 10:13

Fermierii, îngrijorați de reducerea suprafețelor cultivate cu porumb, au abordat provocările agriculturii în cadrul evenimentului „Ziua Porumbului”

Fermierii din România și Europa sunt din ce în ce mai preocupați de tendința de scădere a suprafețelor cultivate cu porumb,...

Fermierii, îngrijorați de reducerea suprafețelor cultivate cu porumb, au abordat provocările agriculturii în cadrul evenimentului „Ziua Porumbului”
Fermierii cer soluții urgente în criza pestei micilor rumegătoare
Actualitatea agricola 10 Septembrie 2024, 19:23

Fermierii cer soluții urgente în criza pestei micilor rumegătoare

România se confruntă cu o nouă provocare majoră în sectorul zootehnic: pesta micilor rumegătoare, o boală care afectează oile...

Fermierii cer soluții urgente în criza pestei micilor rumegătoare