Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cafeaua ta de dimineață ar putea avea mai mult de o jumătate de milion de ani

Cafeaua pe care ai sorbit-o în această dimineață? Este veche de 600.000 de ani. Folosind gene de la plantele de cafea din întreaga lume, cercetătorii au construit un arbore genealogic pentru cel mai popular tip de cafea din lume, cunoscut de oamenii de știință ca Coffea arabica și de iubitorii de cafea pur și simplu ca "arabica".

Cafeaua ta de dimineață ar putea avea mai mult de o jumătate de milion de ani
Foto: Pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 13 Iunie 2024, 15:23

Cercetătorii, în speranța de a afla mai multe despre plante pentru a le proteja mai bine de dăunători și de schimbările climatice, au descoperit că specia a apărut în urmă cu aproximativ 600 000 de ani prin încrucișarea naturală a altor două specii de cafea.

"Cu alte cuvinte, înainte de orice intervenție din partea omului", a declarat Victor Albert, un biolog de la Universitatea din Buffalo care a co-conducător al studiului.

Aceste plante sălbatice de cafea sunt originare din Etiopia, dar se crede că au fost prăjite și preparate pentru prima dată în Yemen începând cu anii 1400. În anii 1600, se spune că călugărul indian Baba Budan a adus clandestin șapte boabe de cafea brută din Yemen în țara sa natală, punând astfel bazele cuceririi cafelei la nivel mondial.

Cafeaua Arabica, apreciată pentru aroma sa fină și relativ dulce, reprezintă în prezent 60% - 70% din piața mondială a cafelei și este preparată de mărci precum Starbucks, Tim Horton's și Dunkin'. Restul este reprezentat de cafeaua robusta, o cafea mai puternică și mai amară obținută din unul dintre părinții cafelei arabica, Coffea canephora.

Pentru a reconstitui trecutul cafelei arabica, cercetătorii au studiat genomul C. canephora, al unui alt părinte numit Coffea eugenioides și al mai mult de 30 de plante arabica diferite, inclusiv un eșantion din anii 1700 - oferit de Muzeul de Istorie Naturală din Londra - pe care naturalistul suedez Carl Linnaeus l-a folosit pentru a denumi planta.

Studiul a fost publicat luni în revista Nature Genetics. Cercetătorii de la Nestlé, care deține mai multe mărci de cafea, au contribuit la studiu.

Răspândirea plantei arabica a fluctuat de-a lungul a mii de ani înainte ca oamenii să înceapă să o cultive, înflorind în timpul perioadelor calde și umede și suferind în timpul celor uscate. Aceste perioade sărace au creat așa-numitele blocaje ale populației, când doar un număr mic de plante similare din punct de vedere genetic au supraviețuit.

Astăzi, acest lucru face ca plantele de cafea arabica să fie mai vulnerabile la boli precum rugina frunzelor de cafea, care provoacă pierderi de miliarde de dolari în fiecare an. Cercetătorii au explorat compoziția unui soi de arabica rezistent la rugina frunzelor de cafea, evidențiind secțiuni ale codului său genetic care ar putea ajuta la protejarea plantei.

Studiul clarifică modul în care arabica a luat naștere și evidențiază indicii care ar putea contribui la protejarea culturii, a declarat Fabian Echeverria, consilier la Centrul pentru cercetare și educație în domeniul cafelei de la Universitatea Texas A&M, care nu a fost implicat în cercetare.

Explorarea trecutului și a prezentului arabica ar putea oferi informații pentru a menține plantele de cafea sănătoase - și ceștile de cafea pline - pentru diminețile viitoare.

Agricultura ecologică din România, creștere accelerată și beneficii reale pentru sănătate și mediu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2024, 18:41

Agricultura ecologică din România, creștere accelerată și beneficii reale pentru sănătate și mediu

Cu ocazia sărbătoririi primei ediții a Zilei Naționale a Agriculturii Ecologice, tema alimentelor ecologice și a impactului...

Agricultura ecologică din România, creștere accelerată și beneficii reale pentru sănătate și mediu
Importanța solului. Sursa neștiută a vieții și a securității alimentare
Actualitatea agricola 11 Octombrie 2024, 16:17

Importanța solului. Sursa neștiută a vieții și a securității alimentare

Sub picioarele noastre se ascunde un univers complex și fascinant, esențial pentru viață și supraviețuirea speciei umane: solul.

Importanța solului. Sursa neștiută a vieții și a securității alimentare
Discrepanțe în estimările culturilor calamitate din Arad. Fermierii declară dublu față de autorități
Actualitatea agricola 11 Octombrie 2024, 14:48

Discrepanțe în estimările culturilor calamitate din Arad. Fermierii declară dublu față de autorități

Fermierii arădeni au declarat 72.000 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei, adică 20% din suprafaţa arabilă a...

Discrepanțe în estimările culturilor calamitate din Arad. Fermierii declară dublu față de autorități
Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2024, 15:42

Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator

Peste 20 % dintre familiile de albine din judeţul Hunedoara sunt infestate cu parazitul Varroa Jacobsoni, care produce pagube...

Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator
De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2024, 15:06

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, 10 octombrie, produsele locale sunt în centrul atenției.

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea
Certificarea obligatorie pentru utilizatorii produselor de protecție a plantelor devine mai accesibilă prin digitalizare
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2024, 12:40

Certificarea obligatorie pentru utilizatorii produselor de protecție a plantelor devine mai accesibilă prin digitalizare

Persoanele care desfășoară activități profesionale cu produse de protecție a plantelor sunt acum obligate să urmeze cursuri...

Certificarea obligatorie pentru utilizatorii produselor de protecție a plantelor devine mai accesibilă prin digitalizare
Fermierii vor primi 1.000 lei/hectar pentru culturile afectate de secetă
Actualitatea agricola 09 Octombrie 2024, 16:49

Fermierii vor primi 1.000 lei/hectar pentru culturile afectate de secetă

Guvernul a adoptat, miercuri, două măsuri pentru susţinerea producătorilor agricoli afectaţi de secetă: compensaţii...

Fermierii vor primi 1.000 lei/hectar pentru culturile afectate de secetă
Prima reuniune a Consiliului Laptelui în teritoriu. Fermă din Buzău devine locul de dezbatere pentru viitorul fermelor de lapte
Actualitatea agricola 08 Octombrie 2024, 10:50

Prima reuniune a Consiliului Laptelui în teritoriu. Fermă din Buzău devine locul de dezbatere pentru viitorul fermelor de lapte

Săptămâna trecută a marcat o premieră pentru fermierii români, odată cu organizarea primei reuniuni a Consiliului Laptelui...

Prima reuniune a Consiliului Laptelui în teritoriu. Fermă din Buzău devine locul de dezbatere pentru viitorul fermelor de lapte