Cafeaua ta de dimineață ar putea avea mai mult de o jumătate de milion de ani
Cafeaua pe care ai sorbit-o în această dimineață? Este veche de 600.000 de ani. Folosind gene de la plantele de cafea din întreaga lume, cercetătorii au construit un arbore genealogic pentru cel mai popular tip de cafea din lume, cunoscut de oamenii de știință ca Coffea arabica și de iubitorii de cafea pur și simplu ca "arabica".
Articol de Simona Lazăr, 13 Iunie 2024, 15:23
Cercetătorii, în speranța de a afla mai multe despre plante pentru a le proteja mai bine de dăunători și de schimbările climatice, au descoperit că specia a apărut în urmă cu aproximativ 600 000 de ani prin încrucișarea naturală a altor două specii de cafea.
"Cu alte cuvinte, înainte de orice intervenție din partea omului", a declarat Victor Albert, un biolog de la Universitatea din Buffalo care a co-conducător al studiului.
Aceste plante sălbatice de cafea sunt originare din Etiopia, dar se crede că au fost prăjite și preparate pentru prima dată în Yemen începând cu anii 1400. În anii 1600, se spune că călugărul indian Baba Budan a adus clandestin șapte boabe de cafea brută din Yemen în țara sa natală, punând astfel bazele cuceririi cafelei la nivel mondial.
Cafeaua Arabica, apreciată pentru aroma sa fină și relativ dulce, reprezintă în prezent 60% - 70% din piața mondială a cafelei și este preparată de mărci precum Starbucks, Tim Horton's și Dunkin'. Restul este reprezentat de cafeaua robusta, o cafea mai puternică și mai amară obținută din unul dintre părinții cafelei arabica, Coffea canephora.
Pentru a reconstitui trecutul cafelei arabica, cercetătorii au studiat genomul C. canephora, al unui alt părinte numit Coffea eugenioides și al mai mult de 30 de plante arabica diferite, inclusiv un eșantion din anii 1700 - oferit de Muzeul de Istorie Naturală din Londra - pe care naturalistul suedez Carl Linnaeus l-a folosit pentru a denumi planta.
Studiul a fost publicat luni în revista Nature Genetics. Cercetătorii de la Nestlé, care deține mai multe mărci de cafea, au contribuit la studiu.
Răspândirea plantei arabica a fluctuat de-a lungul a mii de ani înainte ca oamenii să înceapă să o cultive, înflorind în timpul perioadelor calde și umede și suferind în timpul celor uscate. Aceste perioade sărace au creat așa-numitele blocaje ale populației, când doar un număr mic de plante similare din punct de vedere genetic au supraviețuit.
Astăzi, acest lucru face ca plantele de cafea arabica să fie mai vulnerabile la boli precum rugina frunzelor de cafea, care provoacă pierderi de miliarde de dolari în fiecare an. Cercetătorii au explorat compoziția unui soi de arabica rezistent la rugina frunzelor de cafea, evidențiind secțiuni ale codului său genetic care ar putea ajuta la protejarea plantei.
Studiul clarifică modul în care arabica a luat naștere și evidențiază indicii care ar putea contribui la protejarea culturii, a declarat Fabian Echeverria, consilier la Centrul pentru cercetare și educație în domeniul cafelei de la Universitatea Texas A&M, care nu a fost implicat în cercetare.
Explorarea trecutului și a prezentului arabica ar putea oferi informații pentru a menține plantele de cafea sănătoase - și ceștile de cafea pline - pentru diminețile viitoare.