Canicula afectează culturile legumicole din Maramureş
Culturile legumicole sunt sever afectate de temperaturile caniculare şi necesită udarea zilnică dimineaţa şi seara, potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Legumicultorilor Maramureş-Nord, Vasile Pop.
12 Iulie 2023, 13:42
'E una dintre cele mai dificile perioade, iar canicula afectează serios culturile în aer liber. Udarea sau irigarea se face dimineaţa devreme şi seara, aproape de apusul soarelui. Plantele au nevoie de multă apă, altfel n-ar rezista la temperaturi care în timpul zilei ajung şi la peste 33 de grade Celsius. Dacă nu am uda culturile legumicole zilnic de două ori, cred că pur şi simplu ar fi distruse', a spus Vasile Pop pentru Agerpres.
Conform acestuia, culturile legumicole situate în vecinătatea râurilor Someş şi Lăpuş sunt cel mai uşor de întreţinut, iar terenul parţial nisipos menţine un timp umiditatea plantelor.
'La parcelele situate în vecinătatea cursurilor de apă Someş, Lăpuş dar şi alte râuri mai mici e un avantaj pentru legumicultori, iar udarea culturilor e mult mai uşoară, însă, situaţia e mult mai complicată în cazul culturilor aşezate la mari distanţe de cursurile de apă sau cele fără nicio sursă de apă. Terenurile nisipoase constituie un avantaj. Aici, fermierii, transportă apa în câmp cu ajutorul unor cisterne sau cei inspiraţi, încearcă să sape fântâni pentru a căuta o sursă de apă. Aceştia preferă să facă acest efort pentru că terenurile se pretează la asemenea culturi', a mai spus Vasile Pop.
În judeţul Maramureş există peste 100 de fermieri care îşi valorifică produsele din fermă pe piaţa liberă şi cea organizată din oraşele Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Târgu Lăpuş, Seini, Cavnic şi Baia Sprie.
De asemenea, fermierii din Maramureş şi Transilvania comercializează o parte din recolte în piaţa de angro din municipiul Baia Mare, deschisă de la ora 06,00.
Totodată, un număr mic de fermieri sunt prezenţi în zilele de vineri şi sâmbătă la Târgul Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici din municipiul Baia Mare.