Cartarea agrochimică a solului, o probă esențială pentru producțiile viitoare
Pregătirea terenului în vederea însămânțării unei culturi necesită aplicarea mai multor lucrări agrotehnice, într-o anumită ordine bine stabilită.
Articol de Antena Satelor, 07 Octombrie 2023, 09:24
Pană la aplicarea lucrărilor agrotehnice, este recomandabil, pentru o viitoare producție sustenabilă, să se facă analiza solului privind concentrația de minerale și elemente nutritive existente.
Analiza solului se numește cartare agrochimică și nu costă mult.
"La nivel național recomandare este ca cel puțin o dată la patru ani, să se facă analiza pe fiecare parcelă de teren. Să știm astfel, evoluția fertilizanților din sol pentru a acționa în consecință, fiindcă știm ce scumpi sunt fertilizații.
Din păcate foarte mult fermieri, prinși probabil în activitatea de zi cu zi, se gândesc că sunt și scumpe și nu fac acest lucru.
Însă, prețul acestor analizelor nu este foarte mare. De exemplu pH-ul solului este undeva sub 10 RON. Azotul, fosforul, potasiu este fiecare, undeva în jur de 15 RON. Textura solului este cea mai scumpă, undeva la 70 RON. Humusul, materie organică din sol, 30‑40 RON. Deci în total, undeva 150 RON, pe o probă medie și am afla datele importante despre parcela noastră", spune Teodor Rusu - profesor universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj.
Aceste analize se pot face la laboratoarele acreditate, insa, exista și firme autorizate.
In fiecare județ, acnalizele se pot efectua la oficiul de studii pedologice și agrochimice.
"Dacă avem o grădină de legume de cativa metri pătrați și chemăm specialistul să ia el probă, atunci probabil fiind la distanță, va fi 200 RON numai deplasarea. Dar, dacă discutăm despre această probă medie, poate fi la 5 sau 10 ha. Pe terenurile unde suprafața este plană, la cultura mare. În acest caz, pentru această parcelă de 5ha, 150 RON nu este mult.
Acest lucru îl poate face chiar fermierul. Se deplasează pe diagonalele parcelei, din 10 puncte pe o diagonală, 10 pe alta, ia o anumită cantitate de sol, pe adâncimea 0‑20 cm și adună 1 Kg de sol din care se pot face toate acestea analize. Îl transmite apoi prin poștă, la un cost de 20 RON, urmând să primească pe adresa de email rezultatele", a mai declarat Teodor Rusu - profesor universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj.