Condiţiile obţinerii fondurilor nerambursabile pentru investiţii în sectorul de legume şi cartofi
În vederea prezentării modalităţii de solicitare a finanţărilor acordate pentru investiţii în sectorul legume şi cartofi, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro, cu rol de informare, Ghidul solicitantului pentru intervenţia DR-16 Investiţii în sectorul legume şi/ sau cartofi. Finanţarea este acordată de la Bugetul de stat şi din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), implementat în România prin Planul Strategic 2023 - 2027.

12 Martie 2025, 13:54
În perioada următoare, după finalizarea reavizării criteriilor de selecţie pentru componenta cartof de către Comitetul de Monitorizare, va fi emisă şi publicată versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru intervenţia DR-16 în vederea deschiderii sesiunii de depunere a cererilor de finanţare.
Valoarea sprijinului acordat în cadrul acestei noi linii de finanţare este de până la 2.000.000 euro/ proiect. Pentru proiectele care propun simpla achiziţie de utilaje şi echipamente agricole pentru alte culturi decât cea a cartofului, finanţarea este de maximum 300.000 euro/ proiect. Totodată, se acordă cel mult 700.000 de euro/ proiect în cazul utilajelor pentru cartofi achiziţionate de către fermele individuale, dar şi în cazul utilajelor agricole achiziţionate de către formele asociative, indiferent de cultură.
Intensitatea sprijinului public nerambursabil este de maximum 65%, raportat la costurile eligibile per proiect.
Beneficiarii eligibili pentru finanţarea acordată prin DR-16 sunt fermierii (cu excepţia persoanelor fizice) şi formele asociative ale acestora: cooperativele agricole şi societăţile cooperative care deservesc interesele membrilor fermieri, precum şi grupurile şi organizaţiile de producători recunoscute de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care deservesc interesele membrilor.
Prin intervenţia DR-16, fermierii pot obţine finanţare pentru o serie de investiţii eligibile precum: înfiinţarea şi dezvoltarea exploataţiilor de legume şi cartofi, dar şi a unităţilor de procesare la nivelul fermei, inclusiv dotările aferente - doar ca o componentă secundară a proiectului (din punct de vedere financiar), precum şi investiţii în spaţii protejate şi dotarea tehnică a fermelor cu utilaje agricole, remorci şi semiremorci tehnologice (specializate pentru activitatea agricolă) specifice legumiculturii şi cartofilor.
De asemenea, sunt eligibile costurile ce vizează înfiinţarea şi dezvoltarea unităţilor de condiţionare sau de depozitare, achiziţia de echipamente şi sisteme de avertizare timpurie asupra fenomenelor meteorologice nefavorabile, precum şi alte echipamente de diminuare a efectelor acestor fenomene, înfiinţarea şi modernizarea echipamentelor pentru irigaţii în fermă, inclusiv facilităţi de stocare a apei la nivel de fermă - doar ca o componentă secundară a proiectului.
În acelaşi timp, proiectul poate să includă şi achiziţionarea de sisteme de supraveghere, monitorizare şi control a culturilor, a spaţiilor şi a fluxurilor tehnologice din exploataţie, sisteme de iluminat perimetral şi al zonelor unde se desfăşoară procesele tehnologice ale exploataţiei, staţie meteo, cabină de pază.
Ghidul solicitantului aferent intervenţiei DR-16 este disponibil pe site-ul Agenţiei, la secţiunea Finanţare sau accesând direct linkul Detalii şi Anexe DR 16 - Portalul AFIR - informaţii PS 2027 şi depunere proiecte Online.