Criza creșterii vacilor în România: Probleme și soluții
În ultimele decenii, sector zootehnic a cunoscut o regresie semnificativă, în ciuda resurselor naturale abundente ale țării noastre.
Articol de Antena Satelor, 10 Iulie 2024, 15:20
România dispune de pământ arabil suficient pentru producerea furajelor și de pășuni vaste, însă efectivele de vaci au scăzut considerabil.
Crescătorii de vaci de lapte se confruntă cu mari dificultăți financiare, în special din cauza prețului scăzut al laptelui la poarta fermei, care nu permite plata unor salarii competitive angajaților.
Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în 2023, efectivul de bovine din România a fost de 1.833.000 de capete, din care 1.198.000 de capete efectiv matcă, în scădere față de 2022, când numărul total de bovine era de 1.852.000 de capete, dintre care 1.220.000 efectiv matcă.
Romania a solicitat Uniunii Europene să permită achiziția de animale de reproducție pentru a stopa trendul descendent al efectivelor, a declarat la Radio Antena Satelor, ministrul agriculturii, Florin Barbu.
Acesta a menționat că, deși efectivele de vaci de lapte au scăzut, cele de vaci de carne au înregistrat o creștere.
Pentru a sprijini acest sector, ministrul a modificat Programul Național Strategic, majorând subvenția pentru porumb pentru a susține creșterea bovinelor.
De asemenea, fondurile europene destinate proiectelor din sectorul zootehnic au fost alocate pentru a sprijini fermierii în realizarea de ferme performante.
România a propus un plan pentru achiziția de juninci cu fonduri europene, cu 70% din bugetul european și 30% din bugetul național. Acest program vizează producția internă de juninci de lapte și carne, astfel încât să fie păstrate în țară și să se crească efectivele, a mai precizat ministrul agriculturii, Florin Barbu.
Sprijinul pentru reproducția bovinelor va include atât fonduri europene, cât și naționale, și că vor fi lansate noi proiecte pentru a atinge un grad de autosuficiență în sectorul zootehnic.