Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum recunoaștem produsele ecologice autentice?

Ministerul Agriculturii promovează agricultura ecologică prin programe și campanii de informare însă consumatorii sunt însă nesiguri dacă produsele cumpărate sunt cu adevărat ecologice.

Cum recunoaștem produsele ecologice autentice?
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 17 Februarie 2025, 15:58

Termenii bio, eco și organic sunt adesea confundați. Pe piață se găsesc și produse convenționale vândute drept ecologice.

Doctorul inginer Viorel Morărescu, director în Ministerul Agriculturii și ambasador al României pentru agricultura ecologică, a fost invitat în cadrul emisiunii Viața la Țară, realizată de Tatiana Mircea și a explicat ce înseamnă un produs ecologic și cum poate fi recunoscut de consumatori.

Un produs este ecologic doar dacă respectă un proces strict de producție, verificat de organisme de certificare.

Elementele care garantează autenticitatea sunt eticheta completă, sigla Uniunii Europene, codul organismului de certificare și sigla Ministerului Agriculturii.

Sigla Uniunii Europene, cunoscută drept frunza verde, are forma unei frunze stilizate cu stele albe pe fond verde.

Codul organismului de certificare are formatul RO-ECO-XXX și atestă trasabilitatea produsului. Sigla Ministerului Agriculturii, opțională, conține literele AE și inscripția Agricultură Ecologică.

Termenii bio, eco și organic au același sens și pot fi folosiți interschimbabil. România a optat pentru termenul ecologic, dar se acceptă și celelalte variante.

Pentru a evita produsele fals etichetate, consumatorii trebuie să verifice sigla UE și codul de certificare.

Produsele vândute drept naturale, dar fără certificare oficială, pot fi înșelătoare. Un sistem de alertă rapidă la nivelul Uniunii Europene monitorizează și retrage de pe piață produsele care nu respectă regulile.

Interesul pentru alimente sănătoase este în creștere, iar informarea corectă este esențială. Frunza verde, codul de certificare și sigla Ministerului Agriculturii ajută consumatorii să identifice produsele ecologice autentice.

APIA - Stadiul autorizării plăţilor finale aferente anului de cerere 2024
Actualitatea agricola 15 Februarie 2025, 12:35

APIA - Stadiul autorizării plăţilor finale aferente anului de cerere 2024

În perioada 02 decembrie 2024 - 14 februarie 2025, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la...

APIA - Stadiul autorizării plăţilor finale aferente anului de cerere 2024
Pesta porcină africană afectează gospodăriile din Maramureș, cu cinci focare confirmate
Actualitatea agricola 14 Februarie 2025, 15:09

Pesta porcină africană afectează gospodăriile din Maramureș, cu cinci focare confirmate

Autoritățile sanitar-veterinare din Maramureș au confirmat prezența a cinci focare de pestă porcină africană în mai multe...

Pesta porcină africană afectează gospodăriile din Maramureș, cu cinci focare confirmate
Curs special pentru pomicultori găzduit de liceul agricol Seini
Actualitatea agricola 14 Februarie 2025, 14:24

Curs special pentru pomicultori găzduit de liceul agricol Seini

Cea de-a VII-a ediție a Seminarului de pomicultură va avea loc sambată, 15 februarie, de la ora 10.00, în Seini, Maramures.

Curs special pentru pomicultori găzduit de liceul agricol Seini
2024, cel mai cald an din istorie: Efecte severe asupra agriculturii din România
Actualitatea agricola 12 Februarie 2025, 15:19

2024, cel mai cald an din istorie: Efecte severe asupra agriculturii din România

Schimbările climatice devin tot mai vizibile în România, iar anul 2024 a fost cel mai călduros din istorie, conform...

2024, cel mai cald an din istorie: Efecte severe asupra agriculturii din România
Campania de recoltare a sfeclei de zahăr în România: dificultăți și perspective pentru viitor
Actualitatea agricola 12 Februarie 2025, 12:39

Campania de recoltare a sfeclei de zahăr în România: dificultăți și perspective pentru viitor

Campania de recoltare a sfeclei de zahăr din acest an s-a încheiat, însă, rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare pentru...

Campania de recoltare a sfeclei de zahăr în România: dificultăți și perspective pentru viitor
Agrometeo: Frigul declanșează repausul vegetativ la speciile de toamnă și culturile viticole
Actualitatea agricola 11 Februarie 2025, 17:05

Agrometeo: Frigul declanșează repausul vegetativ la speciile de toamnă și culturile viticole

Odată cu scăderea temperaturilor, speciile de toamnă și pomii viticoli vor intra în stadiul de repaus vegetativ. Acest proces...

Agrometeo: Frigul declanșează repausul vegetativ la speciile de toamnă și culturile viticole
Ziua Mondială a Leguminoaselor. Importanța acestor plante pentru sănătate și mediu
Actualitatea agricola 10 Februarie 2025, 12:35

Ziua Mondială a Leguminoaselor. Importanța acestor plante pentru sănătate și mediu

Ziua Mondială a Leguminoaselor, sărbătorită la nivel global in data de 10 februarie, este un eveniment instituit de Adunarea...

Ziua Mondială a Leguminoaselor. Importanța acestor plante pentru sănătate și mediu
An bun pentru sectorul zootehnic, producția de carne a crescut
Actualitatea agricola 10 Februarie 2025, 12:07

An bun pentru sectorul zootehnic, producția de carne a crescut

Anul 2024 a adus o creștere semnificativă a producției de carne la toate speciile de animale și păsări, potrivit celor mai...

An bun pentru sectorul zootehnic, producția de carne a crescut