Digitalizarea agriculturii, profitabilă și sustenabilă pentru fermieri
Dronele, mașinăriile inteligente și tractoarele controlate de la distanță, încep, treptat, să înlocuiască forța umană în fermele din România.

Articol de Antena Satelor, 14 Decembrie 2023, 17:23
Aflate la inceput de drum, aceste tehnologii inca sunt costisitoare, insa fermierii fie apeleaza la echipamente moderne second hand, fie le cumpara pe cele noi prin programele derulate de stat.
Cei care au inceput procesul de digitalizare in fermele pe care le detin spun ca aceste investitii sunt mai mult decat profitabile.
Castiga timp si reusesc sa suplineasca forta de munca umana care este din ce in ce mai greu de gasit.
Saptamana trecuta, Clubul fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta a organizat intalnirea Agrinovator, in cadrul careia tinerii fermieri care s-au digitalizat au lansat un ghid de perfectionare in domeniu, a declarat Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Romani.
“Acesti tineri sunt absolvenți ai unui program care se numeste “Tineri lideri în agricultură”. Programul a început în 2019 și este acum la a 5-a ediție de pregătire. In acest program, copiii de fermieri se pot înscrie și timp de șase luni învață și despre digitalizare. Ghidul nu rezolvă problemele din fermă, dar te ajută să înțelegi pe ce cale poți să faci față dificultăților. În primul rând vorbim de economic, vorbim de faptul că imputurile au devenit scumpe, iar anul trecut am văzut ce înseamnă imputuri scumpe. Prețuri mari și apoi când a venit vremea să valorificăm, am văzut că prețurile pe cereale au fost mici. Apoi prețuri mari la împrumuturi. Imprumuturile pe care fermierii le fac ca să își ducă activitatea mai departe. O problemă extrem de importantă o reprezintă condițiile de agro-mediu, care vin din faptul că România e parte din Uniunea Europeană și dintr-un angajament de mediu important. Deci cantitățile, locurile și felul în care se distribuie imputuile, îngrășămintele, pesticidele. S-au schimbat și se vor schimba aceste reguli foarte mult.
Digitalizarea este foarte atractivă pentru tineri. Ce mod mai bun este de a-i pune împreună pe tineri și pe seniori să lucreze, în ceea ce numim noi înnoire generațională. Să nu se sperie nimeni, că tot au auzit în programele acestui club al fermierilor, că vorbim de schimbul de generații. Cand vorbim de inoire generaționala, nu ne referim la procesul prin care cel tânăr îl împinge pe senior, care a lucrat din greu să facă ferma, ca să îi dea puterea, să-i dea frâiele conducerii.
Nu, e vorba de a lucra împreună, e vorba de a lucra împreună, de a da credit tinerilor pe puterea pe care o au, de a face acesta digitalizare, de a veni cu soluții, poate mai riscante și de a lucra împreună. Concret, digitalizarea și agricultura de precizie, împreună formează ceea ce se numește agricultură 4.0. De ce 4.0? Pentru că de-a lungul miilor de ani de când se face agricultură, ea a trecut prin, acum, al 4-lea val de schimbări majore. De ce e o schimbare majoră?
Pentru același lucru pentru care viața noastră s-a schimbat odată cu telefonul mobil, cu calculatorul, cu rețelele de internet, cu toate automatizările. Aceasta se întâmplă și în agricultură, în agricultura care vrea să facă performanță. Pentru că până la urmă, performanța înseamnă mai multe șanse ca să ai prosperitate și să ai o viață bună. Agricultura acest lucru trebuie să-l preia din ceea ce digitalizarea a produs”, a declarat Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Romani.