Fermierii afectați de secetă sunt în blocaj financiar
Fermierii din sudul țării care s-au confruntat cu seceta anul acesta sunt disperați. Avansul din plățile pe hectar de la APIA încă nu l-au primit, deși startul a fost dat pe 16 octombrie, iar posibilitățile de a accesa credite de la bănci, de 5 ori subvenția, sunt aproape inexistente deoarece băncile i-au declarat nebancabili, chiar dacă statul garantează pentru ei.
Articol de Antena Satelor, 31 Octombrie 2023, 19:21
Fermierii ale căror culturi au fost calamitate în anul agricol 2022 -
"Este o situație foarte complicată în toamna aceasta, pentru că venim după trei ani grei. Ne-am fi așteptat ca autoritățile să reacționeze mai bine și mai repede. Măcar drepturile cuvenite să vină mai repede, sau măcar la timp, astfel încât, fermierii să poată semăna în condiții bune în această toamnă. În lipsa banilor, nu vor fi fertilizate corespunzător, sau pur și simplu nu se va semăna", a declarat pentru Antena Satelor, Nicoale Sitaru, fondator al Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania si presedinte al Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România.
"Plățile pe hectar întârzie. Au trecut două săptămâni, din ce știu eu, nu a primit nimeni nici un ban. Banii nu sunt în piață, sunt probleme mari cu achitarea datoriilor, cu plățile la motorină. Anul acesta fermierii au fost loviți din toate părțile. Daca vor sa acceseze bani de la bănci, fermierii sunt refuzați. Nu au cum să prezinte bilanțuri pozitive după trei ani de grei, din ultimii patru. Eu am atras atenția că dacă nu se va pune că singură condiție, adeverința de Apia, pentru credit, tocmai cei care au nevoie de disperată de bani nu îi vor obține. Lipsa banilor se vede și în câmp. Lucrări sunt destul de puțin făcute. Probabil că vom lăsa pământurile să se odihnească. Semănatul nu înseamnă numai sămânță și semănat. Înseamnă lucrările pregătitoare și fertilizarea corespunzătoare. Dacă nu faci toate lucrarile complete, sigur că vor fi afectate producțiil", mai spune Nicoale Sitaru.