Fermierii din Vrancea sunt nemulţumiţi de despăgubirile acordate de stat pentru culturile distruse în totalitate
Direcţiile judeţene pentru agricultură au început, de astăzi, centralizarea cererilor depuse de fermierii afectaţi de calamităţile înregistrate anul trecut, la culturile de primăvară.
21 Iulie 2023, 22:25
Fermierii din Vrancea sunt nemulţumiţi de despăgubirile acordate de stat, de 335 de lei la hectar, pentru culturile distruse în totalitate şi speră ca, în urma unei rectificări bugetare, valoarea să fie suplimentată. Mai bine de 4.000 de cereri de despăgubire la culturile din primăvara anului trecut au fost depuse de fermierii vrânceni, grav afectaţi de calamităţile determinate de seceta pedologică şi de lipsa precipitaţiilor.
Ticu Costandache, director Direcţia Judeţene pentru Agricultură Vrancea: „Suprafaţa totală a fost undeva la 40.000 de hectare. Aici intră şi celelalte culturi care nu sunt eligibile, acum vorbim de porumb, floarea-soarelui, soia şi mazăre. De azi începem centralizarea. Noi avem termen ca până în 16 august să trimitem la Bucureşti centralizarea suprafeţelor şi a sumelor rezultate din cererile depuse.”
Nicoleta Olteanu, director al Asociaţiei Cultivatorilor de Plante Tehnice şi Cereale Vrancea, spune că actualul ministru al agriculturii a discutat despre o eventuală modificare a actului normativ în sensul suplimentării sumelor.
Nicoleta Olteanu: „Modificările ar putea viza, pe de-o parte, rectificarea formulei de calcul, care la acest moment este o formulă care aplică de două ori procentul gradului de calamitate şi diminuează nejustificat suma pe care o primeşte un fermier care are un procent de afectare mai mic de 100% şi, pe de altă parte, suplimentarea valorii grantului la 1.000 lei pentru un grad de afectare de 100%, aşa cum a fost în proiectul de ordonanţă aflată în consultare publică.”
Conform situaţiei întocmite de autorităţi, în Vrancea au fost afectate în total circa 90.000 de hectare cu un grad de calamitate cuprins între 10 şi 100% din producţie.
RADOR