Fermierii, îndemnaţi de ministrul Agriculturii să acceseze programele INVESTALIM şi de independenţă energetică în ferme
În cadrul unei întâlniri avute, miercuri, cu fermierii din regiune la Fabrica de Zahăr din Luduş, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, i-a îndemnat să aplice la programul naţional multianual, INVESTALIM, cu un buget de peste 600 milioane de euro, precum şi la cel de asigurare a independenţei energetice în ferme.
04 Octombrie 2023, 16:55
'Sunt programele pe care Guvernul României le are în momentul de faţă. Pe de o parte, am accesat şi am lansat cel mai mare program de procesare în România, INVESTALIM, o alocare de 600 de milioane de euro pentru că ne dorim foarte mult ca materia primă pe care fermierii o produc să rămână în România şi să devină produs finit. Nu suntem de acord şi nu mai vrem ca materia primă să plece în străinătate, să se reîntoarcă produs finit.
Mai mult de atât, din Banca Europeană de Investiţii am reuşit să atragem 500 de milioane de euro, practic independenţă energetică, atât în procesare, cât şi în fermele din România, pentru ca toţi fermierii şi toţi procesatorii să aibă să aibă cheltuielile mai mici cu energia electrică.
Deci este un program cu o intensitate de 100%. La sfârşitul lunii noiembrie, cele două programe INVESTALIM şi independenţa energetică în ferme vor fi lansate şi aşteptăm fermierii să depună aceste proiecte', a declarat presei ministrul Florin-Ionuţ Barbu, la finalul întrevederii.
Guvernul a aprobat, în data de 30 iunie, schema de ajutor de stat pentru aplicarea unui program naţional multianual, INVESTALIM, aferent perioadei 2023-2026 de dezvoltare şi modernizare a industriei alimentare, având ca obiectiv susţinerea financiară în vederea stimulării producţiei interne de bunuri alimentare.
Programul INVESTALIM va fi derulat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Bugetul maxim al Programului INVESTALIM pentru perioada 2023 - 2026 este de aproximativ 600 milioane euro, respectiv 148 de milioane euro anual.
Prin acest program se vor acorda ajutoare de stat regionale pentru susţinerea investiţiilor în achiziţionarea de active pentru înfiinţarea de unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei prin fabricarea unor produse noi.