Fermierii români ies în stradă, pentru a protesta împotriva dezechilibrelor grave cu care se confruntă sectorul agricol
Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) vor protesta vineri, 7 aprilie, în mai multe localităţi din România, inclusiv Bucureşti, nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar din ţara noastră din cauza conflictului din Ucraina.
Articol de Petruț Mazilu, 31 Martie 2023, 15:19
'Recurgem la această formă extremă de manifestare a nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina.
Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă.
Acest demers nu îi va ajuta să îşi reia ciclul de producţie în condiţiile unei escaladări a cheltuielilor cu inputurile, dar a perturbat extrem de puternic piaţa din România', arată într-un comunicat citat de Agerpres.
Reprezentanţii Alianţei susţin că au făcut numeroase demersuri prin care a atras atenţia, de la începutul războiului, asupra unor serioase distorsiuni ale pieţei interne a cerealelor şi oleaginoaselor, respectiv erodarea semnificativă a competitivităţii producătorilor agricoli autohtoni ca urmare a liberalizării comerţului cu mărfuri agricole cu Ucraina; prăbuşirea preţurilor interne (care nu mai acoperă nici costurile de producţie) şi inducerea unor volatilităţi foarte mari ale acestora, pe fondul volumelor suplimentare de marfă din Ucraina (situaţie devenită acută mai ales în zonele de graniţă); presiunea enormă pe o logistică de transport deja deficitară în România, ceea ce a dus la creşterea de 4 - 5 ori a tarifelor de transport, manipulare, navlu, la penuria de mijloace de transport (camioane, vagoane, barje), la escaladarea tarifelor de asigurare.
De asemenea, există şi o presiune pe logistica de stocare, în prezent depozitele din ferme fiind încă pline cu produse agricole autohtone nevalorificate, la doar două luni înainte de noua recoltă, din cauza blocării pieţei locale prin importul masiv de cereale şi oleaginoase din Ucraina.
Agricultorii români sunt nemulţumiţi de 'alocarea infimă, arbitrară şi discriminatorie' a unor fonduri din rezerva de criză a Uniunii Europene, de mai puţin de 18 procente din suma totală antrenată - când, în fapt, ţara noastră a servit drept platformă logistică şi a facilitat tranzitul pentru circa 60% din volumele de produse agricole extrase din Ucraina.
În aceste condiţii, organizaţiile membre ale Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare au convenit să demareze acţiuni de protest cu următoarele solicitări adresate autorităţilor naţionale şi europene, pe care să le întreprindă imediat pentru protejarea fermierilor români: separarea, în vămile româneşti, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcţie de provenienţă, respectând culoarele de tranzit destinate Ucrainei şi asigurarea trasabilităţii importurilor printr-un control strict al calităţii şi evitarea ambiguităţilor legate de originea mărfurilor agricole.
De asemenea, AAC cere 'activarea urgentă a măsurilor de salvgardare (a suspendării concesiilor tarifare)' acordate prin Regulamentul (UE) 2022/870 al Parlamentului European şi al Consiliului din 30 mai 2022 şi revenirea la taxa vamală de bază.
'După cum am mai arătat, suspendarea tarifelor de import şi a barierelor în comerţul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE, dar efectele sale sunt suportate în mod disproporţionat de statele membre din proximitatea geografică a Ucrainei', transmit reprezentanţii Alianţei.
Aceştia mai solicită calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români şi identificarea unor surse alternative de finanţare europeană, din care aceştia să fie compensaţi în baza unui mecanism de distribuţie echitabil, pe întreaga durata a aplicării măsurilor de suspendare a taxelor vamale de import pentru comerţul cu Ucraina.
Nu în ultimul rând, agricultorii cer suspendarea, pe întreaga durată a concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina, a aplicării obligaţiilor ce decurc din strategia De la fermă la consumator, a restricţiilor/condiţionalitatilor cuprinse în PNS, concomitent cu evitarea elementelor neproductive (pârloagă) pe terenurile agricole si renunţarea la ţintele stabilite fără o bază ştiinţifică pentru reducerea utilizării produselor de protecţie a plantelor.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare reuneşte patru organizaţii agricole - LAPAR, Federaţia Naţională PRO AGRO, UNCSV şi Forumul APPR.
Cele 4 organizaţii profesionale din agricultură, industrie alimentară şi servicii conexe însumează aproximativ 3.500 de fermieri care lucrează o suprafaţă totală de 2,5 milioane ha, la care se adaugă 1,5 milioane ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României.