Ascultă Radio Antena Satelor Live

Greutatea animalelor sacrificate pentru consum în 2023 a crescut la păsări şi a scăzut la bovine, porcine şi la ovine şi caprine

Greutatea animalelor destinate sacrificării pentru consum în 2023, faţă de anul precedent, a crescut la păsări şi a scăzut la bovine, la porcine şi la ovine şi caprine, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Greutatea animalelor sacrificate pentru consum în 2023 a crescut la păsări şi a scăzut la bovine, porcine şi la ovine şi caprine
Foto: pixabay

04 August 2024, 15:56

Producţiile de lapte şi de lână au crescut anul trecut raportat la 2022, în timp ce producţia de ouă a scăzut.
Conform INS, anul trecut, greutatea animalelor şi păsărilor destinate sacrificării pentru consum a crescut cu 3,1% la păsări, la 723.000 de tone (+22.000 tone), comparativ cu anul anterior, şi a scăzut cu 1,8% la bovine (163.000 de tone, -3.000 tone vs 2022), cu 3,9% la porcine (421.000 tone, -17.000 tone vs 2022) şi cu 3,6% la ovine şi caprine (134.000 tone, -5.000 tone vs 2022).
Structura producţiei totale de carne (greutate în viu) este următoarea: 50,2% păsări, 29,2% porcine, 11,3% bovine, 9,3% ovine şi caprine.
'În anul 2023 comparativ cu anul 2022, în structura producţiei de carne nu au intervenit modificări semnificative', precizează INS.
Producţia totală de lapte a fost cu 0,3% mai mare în 2023 vs 2022, ajungând la 45,354 milioane hectolitri (+130.000 hl), producţia de lână a crescut cu 6%, la 25.638 tone (+1.447 tone), în timp ce producţia de ouă a scăzut cu 2,3%, la 5,869 miliarde bucăţi (-136 milioane bucăţi).
Din producţia totală de lapte, o cantitate de 38,769 milioane de hl a fost lapte de vacă şi bivoliţă (inclusiv pentru consumul viţeilor), în scădere cu 395.000 hl, de la 39,164 milioane de hl, în 2022.
Producţia de lapte de vacă (inclusiv pentru consumul viţeilor) în anul 2023 a fost de 38,566 milioane hectolitri, cu 443.000 hectolitri (-1,1%) sub nivelul anului precedent. S-au înregistrat creşteri în regiunile de dezvoltare: Vest (+12,4%, la 3,704 milioane hl), Nord-Vest (+9,0%, la 8,061 milioane hl), Sud-Est (+0,7%, 3,456 milioane hl) şi scăderi în celelalte regiuni de dezvoltare, respectiv Bucureşti-Ilfov (-15,8%, la 96.000 hl), Centru (-8,5%, la 7,177 milioane hl), Nord-Est (-7,7%, 8,418 milioane hl), Sud-Vest Oltenia (-3,0%, 3,301 milioane hl) şi Sud-Muntenia (-1,3%, 4,353 milioane hl). AGERPRES

APIA a început efectuarea plăților în avans, pentru fermierii din România. Subvenții pentru anul 2024
Actualitatea agricola 18 Octombrie 2024, 10:40

APIA a început efectuarea plăților în avans, pentru fermierii din România. Subvenții pentru anul 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat plățile în avans către fermierii care au depus cereri...

APIA a început efectuarea plăților în avans, pentru fermierii din România. Subvenții pentru anul 2024
Fermierii din Buzău, așteptați să depună dosare de despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2024, 10:49

Fermierii din Buzău, așteptați să depună dosare de despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă

Aproximativ 8.000 de fermieri sunt aşteptaţi la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău să depună dosare, în...

Fermierii din Buzău, așteptați să depună dosare de despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă
Fermierii vor primi ajutor guvernamental pentru achiziția de utilaje agricole, prin cofinanțare
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2024, 15:30

Fermierii vor primi ajutor guvernamental pentru achiziția de utilaje agricole, prin cofinanțare

Producătorii agricoli autorizaţi vor putea să beneficieze de fonduri de la Ministerul Mediului pentru a-şi achiziţiona...

Fermierii vor primi ajutor guvernamental pentru achiziția de utilaje agricole, prin cofinanțare
Agricultura ecologică din România, creștere accelerată și beneficii reale pentru sănătate și mediu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2024, 18:41

Agricultura ecologică din România, creștere accelerată și beneficii reale pentru sănătate și mediu

Cu ocazia sărbătoririi primei ediții a Zilei Naționale a Agriculturii Ecologice, tema alimentelor ecologice și a impactului...

Agricultura ecologică din România, creștere accelerată și beneficii reale pentru sănătate și mediu
Importanța solului. Sursa neștiută a vieții și a securității alimentare
Actualitatea agricola 11 Octombrie 2024, 16:17

Importanța solului. Sursa neștiută a vieții și a securității alimentare

Sub picioarele noastre se ascunde un univers complex și fascinant, esențial pentru viață și supraviețuirea speciei umane: solul.

Importanța solului. Sursa neștiută a vieții și a securității alimentare
Discrepanțe în estimările culturilor calamitate din Arad. Fermierii declară dublu față de autorități
Actualitatea agricola 11 Octombrie 2024, 14:48

Discrepanțe în estimările culturilor calamitate din Arad. Fermierii declară dublu față de autorități

Fermierii arădeni au declarat 72.000 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei, adică 20% din suprafaţa arabilă a...

Discrepanțe în estimările culturilor calamitate din Arad. Fermierii declară dublu față de autorități
Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2024, 15:42

Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator

Peste 20 % dintre familiile de albine din judeţul Hunedoara sunt infestate cu parazitul Varroa Jacobsoni, care produce pagube...

Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator
De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2024, 15:06

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, 10 octombrie, produsele locale sunt în centrul atenției.

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea