Îngheţul de la sfârşitul lunii trecute a afectat livezile din multe regiuni ale ţării
Livezile din multe regiuni ale ţării au fost grav afectate de îngheţul de la sfârşitul lunii trecute. Pomicultorii cer autorităţilor să găsească soluţii pentru compensarea pierderilor financiare. Cele mai afectate sunt speciile iubitoare de căldură, cum sunt cireşi, cais sau piersic, fructe care se vor găsi în cantităţi mici în pieţe şi la preţuri foarte mari.
18 Aprilie 2023, 17:15
Gelu Bogdan este proprietarul unei livezi de cireş în sistem ecologic şi spune că din cauza îngheţului livada sa a fost în mare parte compromisă.
Gelu Bogdan: „Cu toate că am încercat să diminuăm efectele acestui îngheţ târziu, prin folosirea fumigaţiei şi a focurilor, aşezate strategic prin livadă, am reuşit să ridicăm temperatura doar cu 1,5°, având astfel -6,5°, o temperatură critică pentru faza de dezmugurit în care au fost prinşi pomii. Estimăm că pierderile sunt extrem de mari, undeva în jur de 90% din producţie fiind compromisă.”
Unii dintre pumicultori spun că nici de asigurarea culturii la fenomenele meteo extreme nu poate fi vorba.
Gelu Bogdan: „Având în vedere că firmele de asigurări nu oferă poliţe care să acopere pierderile cauzate de îngheţurile târzii, ar fi de dorit ca autorităţile să intervină prin măsuri de sprijin, precum acordarea de despăgubiri sau programe prin intermediul cărora să putem achiziţiona echipamente performante pentru a putea ţine piept acestor schimbări climatice.”
âAceastă situaţie se va răsfrânge atomat asupra producţiei autohtone de fructe, care va fi mai puţină şi mai scumpă, avertizează pomicultorii.
RADOR