Jumătate dintre mistreţii împuşcaţi în Gorj au dezvoltat anticorpi la pesta porcină africană
Aproximativ jumătate dintre mistreţii împuşcaţi pe fondurile de vânătoare din judeţ au dezvoltat anticorpi la pesta porcină africană (PPA) după ce au trecut prin boală, ei căpătând o 'oarecare imunitate', a declarat şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, Florin Gorcea.
05 Aprilie 2024, 16:41
'Referitor la problema pestei porcine africane, la fondurile de vânătoare, respectiv la mistreţ, există două situaţii: o situaţie în care am recoltat probe de la mistreţii morţi găsiţi în fondurile de vânătoare de către paznicii de vânătoare sau de către medicii noştri şi exemplarele de mistreţi împuşcaţi. Marea majoritate din cei morţi sunt din cauză pestei porcine africane, însă un paradox la cei împuşcaţi, pe lângă faptul că au fost găsiţi unii sănătoşi, unii au fost găsiţi infectaţi, deci serologic pozitiv, adică au trecut prin starea de boală şi au câştigat o oarecare imunitate. Deci există o oarecare imunitate la nivelul individului ca mistreţ, dar problema este că mortalitatea se manifestă la tineret şi în special la scroafele gestante. Deja situaţia asta este perpetuată din anul 2023 şi în anul 2024', a spus Florin Gorcea.
În anul 2023, dintre cei 483 de porci mistreţi vânaţi pe fondurile de vânătoare din Gorj, şapte au fost pozitivi la testarea pentru PPA. De asemenea, din cei nouă mistreţi găsiţi morţi, patru au fost pozitivi.
În 2024, din cei 110 mistreţi vânaţi, patru au fost pozitivi. Totodată, toţi cei nouă porci sălbatici găsiţi morţi în fondurile de vânătoare au fost confirmaţi cu PPA.
'Au fost o parte din ei şi serologic pozitiv. Există un procent destul de mare din cei împuşcaţi, aproape jumătate au fost serologic pozitiv. Probabil că şi randamentul de vânătoare a fost mai exigent, mai eficient, pentru că fiind într-o stare de infecţie latentă, vigilenţa mistreţului în mediul silvatic este mai redusă şi atunci a intrat în bătaia puştii vânătorului vigilent. Deci avem anticorpi prezenţi în corpul mistreţului împuşcat. Boala poate fi prevenită prin măsurile generale de de prevenire şi dezinfecţie a spaţiilor. Există studii de efectuare a unor vaccinări, dar mobilitatea virusului din punct de vedere antigenic este majoră şi deocamdată la nivel de profil economic nu există o stare de a putea face vaccinarea la nivelul porcului domestic şi în special a porcului mistreţ (...). Mobilitatea antigenică a virusului este mare şi se imunizează într-o parte şi de fapt vine şi se reinfectează cu o altă încărcătura antigenică a virusului şi apar probleme', a mai spus directorul DSVSA Gorj.
El a precizat că, în prezent, la nivelul judeţului Gorj, nu există focare active de pestă porcină africană la nivelul gospodăriilor.