Legumele româneşti, vândute cel mai adesea de intermediari, nu de producători
Legumele româneşti sunt cel mai adesea vândute de intermediari şi nu de producători. Acesta este cazul şi în Giurgiu, unde micii legumicultori rămân de multe ori cu produsele nevândute. Dacă reuşesc să-şi vândă producţia, aceasta este la preţuri derizorii.

10 Iulie 2023, 09:49
Nici pieţele nu sunt o soluţie, spun ei, întrucât şi acolo au de-a face cu intermediari, care fixează preţurile.
Producătorii din Vărăşti, un bazin legumicol important din judeţul Giurgiu, se plâng că intermediarii le oferă preţuri derizorii pentru a-şi vinde marfa, iar micii producători nu au loc deloc în pieţele administrate de primării. Singurul loc de desfacere este Piaţa Pucheni, un angros din Capitală. Dar chiar şi aici, intermediarii încearcă să le cumpere pe mai nimic legumele. Micii producători spun că dacă nu ar fi ajutorul financiar oferit de stat, nu ar reuşi să îşi acopere nici măcar cheltuielile cu întreţinerea culturilor şi ar ieşi în pierdere. Iar aşa-zişii producătorii îşi fac loc în pieţe uşor. De la primărie obţin atestatul de producător şi carnetul de comerciant, iar apoi nimeni nu îi mai verifică cât produc pe acea suprafaţă şi cât vând în piaţă. Asta în timp ce micii producători, dacă vor să obţină un ajutor financiar de la stat, trebuie să facă dovada înfiinţării culturilor, dar şi a vânzării producţiei.
RADOR