Perspectivele pe termen scurt ale piețelor agricole: revenire treptată, dar fragilă, la stabilitate
După ce s-au confruntat cu șocuri grave și o volatilitate ridicată în anii precedenți, piețele agricole din UE dau semne pozitive de stabilizare, deoarece costurile factorilor de producție au scăzut constant în ultimele luni, iar inflația alimentară a revenit la o rată moderată.
Articol de Simona Lazăr, 20 Noiembrie 2024, 11:27
Mediul macroeconomic general și cel al prețurilor la alimente indică posibile îmbunătățiri ale cererii de produse agroalimentare în majoritatea sectoarelor. Cu toate acestea, perspectivele rămân supuse unui grad ridicat de incertitudine, legat de fenomenele meteorologice, conflictele geopolitice și bolile animalelor și plantelor. Publicată astăzi de Comisia Europeană, ediția din toamna anului 2024 a raportului privind perspectivele pe termen scurt pentru piețele agricole din UE prezintă cele mai recente tendințe și perspective pentru principalele piețe agricole.
Conform raportului publicat astăzi, piețele agricole prezintă semne de stabilizare. Inflația alimentară a scăzut, iar prețurile alimentelor au rămas relativ stabile în ultimele luni pentru majoritatea produselor, deși sunt în medie cu 32% mai mari decât în 2020. O creștere a cererii de produse agroalimentare ar putea fi susținută de creșterea preconizată a PIB-ului UE și de inflația moderată constantă. De la ediția din primăvară a perspectivelor pe termen scurt, condițiile meteorologice nefavorabile s-au dovedit a fi mai frecvente și mai dăunătoare, afectând producția și nivelurile de calitate ale principalelor culturi arabile.
De asemenea, piața îngrășămintelor din UE se stabilizează treptat, fluxurile comerciale revenind la normal și producția internă dând semne de redresare. Cu toate acestea, accesibilitatea rămâne un motiv de îngrijorare pentru agricultori, în principal din cauza scăderii prețurilor la culturile arabile. Randamentul mai scăzut al culturilor în diferite regiuni ale Europei în 2024 ar putea cauza probleme de flux de numerar pentru cultivatorii de culturi arabile, ceea ce ar putea afecta achizițiile de îngrășăminte în primăvara anului 2025.
De la începutul anului, Comisia Europeană, în strânsă cooperare cu statele membre, a luat o gamă largă de măsuri pentru a contribui la simplificarea politicii agricole comune pentru agricultori. Această politică de lungă durată a UE reprezintă o importantă plasă de siguranță economică pentru agricultorii din UE și orientează tranziția către o agricultură durabilă și rezilientă. Stabilitatea într-un mediu instabil rămâne esențială pentru ca fermierii să își poată desfășura activitatea cu succes.
Culturi arabile
Producția de cereale a UE pentru 2024/25 este estimată la 260,9 milioane de tone, cu aproximativ 7 % sub media pe 5 ani, ceea ce reprezintă cea mai scăzută producție din ultimul deceniu. Acest lucru este cauzat de condițiile meteorologice nefavorabile care afectează randamentele și, în parte, de o reducere a suprafețelor cultivate din cauza, printre altele, a ploilor excesive care au perturbat semănatul. Cele mai afectate culturi sunt grâul moale și porumbul, în timp ce producția de ovăz, orz și grâu dur crește.
Producția de semințe oleaginoase a UE în 2024/25 este estimată la 29,7 milioane de tone (-8% față de anul precedent), din cauza unei reduceri a suprafeței cultivate cu rapiță și a condițiilor meteorologice nefavorabile care afectează floarea-soarelui. Aceasta este o revizuire semnificativă față de raportul de primăvară privind perspectivele pe termen scurt. În schimb, se preconizează că producția de boabe de soia va crește cu 8 % față de anul precedent (cu 13 % peste media pe 5 ani), reflectând o creștere a suprafeței cultivate cu boabe de soia (+11 % față de anul precedent).
Consumul UE de uleiuri vegetale continuă să urmeze o tendință descendentă (cu 14% sub media pe 5 ani), deoarece utilizarea uleiului de palmier își continuă tendința descendentă, ceea ce duce la reducerea importurilor, în timp ce exporturile rămân stabile.
Producția de zahăr a UE pentru 2024/25 va crește cu până la 1 milion de tone față de anul trecut. Această creștere este determinată de o creștere a suprafeței, la rândul său determinată de prețurile record la zahăr, care ar putea determina agricultorii să renunțe la alte culturi arabile. Se preconizează că consumul de zahăr va rămâne stabil, ducând astfel la reducerea importurilor.
Culturi specializate
În 2024/25, producția de ulei de măsline ar trebui să revină la niveluri medii de 2 milioane de tone, după doi ani cu producție scăzută și prețuri record. Pe măsură ce disponibilitatea crește, prețurile ar trebui să scadă treptat, iar consumul să crească, favorizând astfel exporturile. Cu toate acestea, sectorul se confruntă încă cu incertitudinea legată de rapiditatea cu care prețurile se vor adapta la creșterea disponibilității și de reacția consumatorilor care și-au schimbat obiceiurile de consum din cauza prețurilor ridicate.
Se preconizează că producția de vin din UE va scădea ușor de la an la an și va rămâne cu 7% sub nivelurile medii pe 5 ani, în timp ce consumul își continuă tendința descendentă. Exporturile de vin sunt, de asemenea, în scădere. Recunoscând aceste dificultăți, Comisia a lansat în iulie 2024 un grup la nivel înalt pentru politica vitivinicolă, pentru a aborda provocările cu care se confruntă sectorul și pentru a explora posibile soluții.
De asemenea, raportul analizează în detaliu merele, portocalele, piersicile și nectarinele, precum și roșiile, care au fost, de asemenea, afectate de diverse fenomene meteorologice. Pe măsură ce inflația alimentară se stabilizează, consumul de fructe și legume proaspete s-ar putea redresa în viitorul apropiat.
Lapte și produse lactate
Se preconizează o creștere marginală a ofertei de lapte în UE în 2025. Presupunând condiții meteorologice normale, se preconizează că scăderea continuă a șeptelului de vaci de lapte (-0,7%) va fi contrabalansată de creșterea randamentelor de lapte (+1%).
Producția de brânză a UE ar putea crește în continuare în 2025, iar exporturile de brânză din UE ar putea beneficia de prețuri competitive.
Cu toate acestea, redresarea cererii consumatorilor pentru produse lactate în general rămâne precaută și mixtă între diferitele produse lactate. Într-adevăr, prețul untului a crescut semnificativ în 2024, datorită ofertei limitate și cererii stabile.
Produse din carne
Continuarea ajustărilor structurale conduce la o scădere a producției de carne de vită din UE cu aproximativ 1% în 2025. Consumul de carne de vită pe cap de locuitor în UE a scăzut cu 1,7% în 2024, la 9,6 kg.
În ansamblu, producția de carne de porc din UE ar trebui să scadă ușor, cu 0,5% în 2024 și cu 0,2% în 2025. Focarele de pestă porcină africană rămân un risc pentru producție. Pentru 2025, se preconizează o stabilizare a consumului UE pe cap de locuitor la 30,9 kg, în timp ce prețurile mai puțin competitive ale cărnii de porc din UE fac ca exporturile pe piața mondială să reprezinte o adevărată provocare.
În schimb, sectorul avicol din UE are perspective de piață destul de bune în 2024, cu o creștere de 4% a producției și o creștere de 3% a exporturilor. Se estimează că această tendință ascendentă va continua în 2025, iar consumul de carne de pasăre pe cap de locuitor în UE va ajunge la 25,2 kg.
Bilanțurile actualizate pentru anul de comercializare 2023/24 sunt incluse în ultimul raport privind perspectivele pe termen scurt și sunt, de asemenea, disponibile pe portalul de date agroalimentare.