Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta pentru o planetă locuibilă: Obținerea de emisii nete zero în sistemul agroalimentar

Rețeta pentru o planetă vie este prima foaie de parcurs globală cuprinzătoare pentru atenuarea contribuțiilor sistemului agroalimentar la schimbările climatice. Acesta arată cum sistemul agricol care produce alimentele lumii poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră, continuând în același timp să hrănească lumea.

Rețeta pentru o planetă locuibilă: Obținerea de emisii nete zero în sistemul agroalimentar
Foto: Pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 01 August 2024, 15:37

Sistemul agroalimentar contribuie mai mult la schimbările climatice decât se crede. Acesta generează aproape o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră, în medie aproximativ 16 gigatone anual. Aceasta reprezintă cu aproximativ o șesime mai mult decât toate emisiile de energie termică și electrică din lume.

Sistemul agroalimentar este o sursă uriașă și neexploatată de acțiuni cu costuri reduse în domeniul schimbărilor climatice. Spre deosebire de alte sectoare, acesta poate avea un impact extraordinar asupra schimbărilor climatice prin absorbția carbonului din atmosferă prin ecosisteme și soluri.

Se estimează că beneficiile investițiilor în reducerea emisiilor agroalimentare sunt mult mai mari decât costurile. Investițiile anuale vor trebui să crească de 18 ori, ajungând la 260 de miliarde de dolari pe an, pentru a înjumătăți emisiile agroalimentare actuale până în 2030 și pentru a plasa lumea pe drumul cel bun către emisii nete zero până în 2050. Estimările anterioare arată că beneficiile în materie de sănătate, economie și mediu ar putea ajunge la 4 300 de miliarde de dolari în 2030, ceea ce reprezintă o rentabilitate a costurilor de investiții de 16 la 1.

Fiecare țară poate profita de oportunitățile prioritare pentru a obține emisii agroalimentare nete zero, promovând în același timp dezvoltarea. Diferitele țări au căi diferite pentru a face acest lucru.

Țările cu venituri ridicate pot face mai mult pentru a promova energia regenerabilă în sectorul agroalimentar și pentru a trece la diete mai durabile. Cu resursele lor, țările cu venituri ridicate pot oferi mai mult sprijin țărilor cu venituri mici și mijlocii pentru a adopta practici agroalimentare cu emisii reduse.

Țările cu venituri medii dispun de trei sferturi din oportunitățile existente de reducere a emisiilor într-un mod rentabil. Aceste țări pot reduce emisiile provenite de la creșterea animalelor și de la orez, investind în soluri sănătoase și reducând pierderile și risipa de alimente.

Țările cu venituri mici ar trebui să se concentreze asupra creșterii ecologice. Peste jumătate din emisiile agroalimentare din țările cu venituri reduse provin din conversia pădurilor în terenuri cultivate sau pășuni. Păstrarea și refacerea pădurilor poate fi o modalitate rentabilă de reducere a emisiilor și de promovare a dezvoltării economice durabile.

Acțiunile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în sistemul agroalimentar vor avea, de asemenea, trei beneficii esențiale: vor face aprovizionarea cu alimente mai sigură, vor ajuta sistemul nostru alimentar să reziste mai bine schimbărilor climatice și vor garanta că persoanele vulnerabile nu sunt afectate de această tranziție.

APIA a început efectuarea plăților în avans, pentru fermierii din România. Subvenții pentru anul 2024
Actualitatea agricola 18 Octombrie 2024, 10:40

APIA a început efectuarea plăților în avans, pentru fermierii din România. Subvenții pentru anul 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat plățile în avans către fermierii care au depus cereri...

APIA a început efectuarea plăților în avans, pentru fermierii din România. Subvenții pentru anul 2024
Fermierii din Buzău, așteptați să depună dosare de despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2024, 10:49

Fermierii din Buzău, așteptați să depună dosare de despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă

Aproximativ 8.000 de fermieri sunt aşteptaţi la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău să depună dosare, în...

Fermierii din Buzău, așteptați să depună dosare de despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă
Fermierii vor primi ajutor guvernamental pentru achiziția de utilaje agricole, prin cofinanțare
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2024, 15:30

Fermierii vor primi ajutor guvernamental pentru achiziția de utilaje agricole, prin cofinanțare

Producătorii agricoli autorizaţi vor putea să beneficieze de fonduri de la Ministerul Mediului pentru a-şi achiziţiona...

Fermierii vor primi ajutor guvernamental pentru achiziția de utilaje agricole, prin cofinanțare
Agricultura ecologică din România, creștere accelerată și beneficii reale pentru sănătate și mediu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2024, 18:41

Agricultura ecologică din România, creștere accelerată și beneficii reale pentru sănătate și mediu

Cu ocazia sărbătoririi primei ediții a Zilei Naționale a Agriculturii Ecologice, tema alimentelor ecologice și a impactului...

Agricultura ecologică din România, creștere accelerată și beneficii reale pentru sănătate și mediu
Importanța solului. Sursa neștiută a vieții și a securității alimentare
Actualitatea agricola 11 Octombrie 2024, 16:17

Importanța solului. Sursa neștiută a vieții și a securității alimentare

Sub picioarele noastre se ascunde un univers complex și fascinant, esențial pentru viață și supraviețuirea speciei umane: solul.

Importanța solului. Sursa neștiută a vieții și a securității alimentare
Discrepanțe în estimările culturilor calamitate din Arad. Fermierii declară dublu față de autorități
Actualitatea agricola 11 Octombrie 2024, 14:48

Discrepanțe în estimările culturilor calamitate din Arad. Fermierii declară dublu față de autorități

Fermierii arădeni au declarat 72.000 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei, adică 20% din suprafaţa arabilă a...

Discrepanțe în estimările culturilor calamitate din Arad. Fermierii declară dublu față de autorități
Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2024, 15:42

Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator

Peste 20 % dintre familiile de albine din judeţul Hunedoara sunt infestate cu parazitul Varroa Jacobsoni, care produce pagube...

Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator
De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2024, 15:06

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, 10 octombrie, produsele locale sunt în centrul atenției.

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea