Rețeta pentru o planetă locuibilă: Obținerea de emisii nete zero în sistemul agroalimentar
Rețeta pentru o planetă vie este prima foaie de parcurs globală cuprinzătoare pentru atenuarea contribuțiilor sistemului agroalimentar la schimbările climatice. Acesta arată cum sistemul agricol care produce alimentele lumii poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră, continuând în același timp să hrănească lumea.
Articol de Simona Lazăr, 01 August 2024, 15:37
Sistemul agroalimentar contribuie mai mult la schimbările climatice decât se crede. Acesta generează aproape o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră, în medie aproximativ 16 gigatone anual. Aceasta reprezintă cu aproximativ o șesime mai mult decât toate emisiile de energie termică și electrică din lume.
Sistemul agroalimentar este o sursă uriașă și neexploatată de acțiuni cu costuri reduse în domeniul schimbărilor climatice. Spre deosebire de alte sectoare, acesta poate avea un impact extraordinar asupra schimbărilor climatice prin absorbția carbonului din atmosferă prin ecosisteme și soluri.
Se estimează că beneficiile investițiilor în reducerea emisiilor agroalimentare sunt mult mai mari decât costurile. Investițiile anuale vor trebui să crească de 18 ori, ajungând la 260 de miliarde de dolari pe an, pentru a înjumătăți emisiile agroalimentare actuale până în 2030 și pentru a plasa lumea pe drumul cel bun către emisii nete zero până în 2050. Estimările anterioare arată că beneficiile în materie de sănătate, economie și mediu ar putea ajunge la 4 300 de miliarde de dolari în 2030, ceea ce reprezintă o rentabilitate a costurilor de investiții de 16 la 1.
Fiecare țară poate profita de oportunitățile prioritare pentru a obține emisii agroalimentare nete zero, promovând în același timp dezvoltarea. Diferitele țări au căi diferite pentru a face acest lucru.
Țările cu venituri ridicate pot face mai mult pentru a promova energia regenerabilă în sectorul agroalimentar și pentru a trece la diete mai durabile. Cu resursele lor, țările cu venituri ridicate pot oferi mai mult sprijin țărilor cu venituri mici și mijlocii pentru a adopta practici agroalimentare cu emisii reduse.
Țările cu venituri medii dispun de trei sferturi din oportunitățile existente de reducere a emisiilor într-un mod rentabil. Aceste țări pot reduce emisiile provenite de la creșterea animalelor și de la orez, investind în soluri sănătoase și reducând pierderile și risipa de alimente.
Țările cu venituri mici ar trebui să se concentreze asupra creșterii ecologice. Peste jumătate din emisiile agroalimentare din țările cu venituri reduse provin din conversia pădurilor în terenuri cultivate sau pășuni. Păstrarea și refacerea pădurilor poate fi o modalitate rentabilă de reducere a emisiilor și de promovare a dezvoltării economice durabile.
Acțiunile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în sistemul agroalimentar vor avea, de asemenea, trei beneficii esențiale: vor face aprovizionarea cu alimente mai sigură, vor ajuta sistemul nostru alimentar să reziste mai bine schimbărilor climatice și vor garanta că persoanele vulnerabile nu sunt afectate de această tranziție.