Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta pentru o planetă locuibilă: Obținerea de emisii nete zero în sistemul agroalimentar

Rețeta pentru o planetă vie este prima foaie de parcurs globală cuprinzătoare pentru atenuarea contribuțiilor sistemului agroalimentar la schimbările climatice. Acesta arată cum sistemul agricol care produce alimentele lumii poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră, continuând în același timp să hrănească lumea.

Rețeta pentru o planetă locuibilă: Obținerea de emisii nete zero în sistemul agroalimentar
Foto: Pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 01 August 2024, 15:37

Sistemul agroalimentar contribuie mai mult la schimbările climatice decât se crede. Acesta generează aproape o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră, în medie aproximativ 16 gigatone anual. Aceasta reprezintă cu aproximativ o șesime mai mult decât toate emisiile de energie termică și electrică din lume.

Sistemul agroalimentar este o sursă uriașă și neexploatată de acțiuni cu costuri reduse în domeniul schimbărilor climatice. Spre deosebire de alte sectoare, acesta poate avea un impact extraordinar asupra schimbărilor climatice prin absorbția carbonului din atmosferă prin ecosisteme și soluri.

Se estimează că beneficiile investițiilor în reducerea emisiilor agroalimentare sunt mult mai mari decât costurile. Investițiile anuale vor trebui să crească de 18 ori, ajungând la 260 de miliarde de dolari pe an, pentru a înjumătăți emisiile agroalimentare actuale până în 2030 și pentru a plasa lumea pe drumul cel bun către emisii nete zero până în 2050. Estimările anterioare arată că beneficiile în materie de sănătate, economie și mediu ar putea ajunge la 4 300 de miliarde de dolari în 2030, ceea ce reprezintă o rentabilitate a costurilor de investiții de 16 la 1.

Fiecare țară poate profita de oportunitățile prioritare pentru a obține emisii agroalimentare nete zero, promovând în același timp dezvoltarea. Diferitele țări au căi diferite pentru a face acest lucru.

Țările cu venituri ridicate pot face mai mult pentru a promova energia regenerabilă în sectorul agroalimentar și pentru a trece la diete mai durabile. Cu resursele lor, țările cu venituri ridicate pot oferi mai mult sprijin țărilor cu venituri mici și mijlocii pentru a adopta practici agroalimentare cu emisii reduse.

Țările cu venituri medii dispun de trei sferturi din oportunitățile existente de reducere a emisiilor într-un mod rentabil. Aceste țări pot reduce emisiile provenite de la creșterea animalelor și de la orez, investind în soluri sănătoase și reducând pierderile și risipa de alimente.

Țările cu venituri mici ar trebui să se concentreze asupra creșterii ecologice. Peste jumătate din emisiile agroalimentare din țările cu venituri reduse provin din conversia pădurilor în terenuri cultivate sau pășuni. Păstrarea și refacerea pădurilor poate fi o modalitate rentabilă de reducere a emisiilor și de promovare a dezvoltării economice durabile.

Acțiunile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în sistemul agroalimentar vor avea, de asemenea, trei beneficii esențiale: vor face aprovizionarea cu alimente mai sigură, vor ajuta sistemul nostru alimentar să reziste mai bine schimbărilor climatice și vor garanta că persoanele vulnerabile nu sunt afectate de această tranziție.

Pesta Porcină Africană: Situația actuală și măsurile necesare pentru industria porcină din România
Actualitatea agricola 19 Noiembrie 2024, 11:13

Pesta Porcină Africană: Situația actuală și măsurile necesare pentru industria porcină din România

Pesta porcină africană (PPA) continuă să fie un obstacol major pentru dezvoltarea sectorului creșterii porcinelor în România,...

Pesta Porcină Africană: Situația actuală și măsurile necesare pentru industria porcină din România
Depopularea familiilor de albine. O problemă cu multiple cauze și soluții
Actualitatea agricola 18 Noiembrie 2024, 13:40

Depopularea familiilor de albine. O problemă cu multiple cauze și soluții

Depopularea familiilor de albine este o provocare majoră pentru apicultorii români, fenomen accentuat în ultimii ani din...

Depopularea familiilor de albine. O problemă cu multiple cauze și soluții
Autoritățile au demarat plățile pentru fermierii afectați de seceta severă
Actualitatea agricola 14 Noiembrie 2024, 15:51

Autoritățile au demarat plățile pentru fermierii afectați de seceta severă

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, joi, că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă.

Autoritățile au demarat plățile pentru fermierii afectați de seceta severă
România își menține poziția de producător agricol important, după ce s-a clasat pe locul șapte în UE
Actualitatea agricola 13 Noiembrie 2024, 13:31

România își menține poziția de producător agricol important, după ce s-a clasat pe locul șapte în UE

Valoarea producţiei agricole a blocului comunitar a scăzut cu 1,5% în 2023, comparativ cu 2022, până la 537,1 miliarde de...

România își menține poziția de producător agricol important, după ce s-a clasat pe locul șapte în UE
Fermierii afectați de secetă au primit compensații pentru terenurile calamitate
Actualitatea agricola 13 Noiembrie 2024, 13:22

Fermierii afectați de secetă au primit compensații pentru terenurile calamitate

Peste 5.260 de fermieri vrânceni care au avut culturile afectate au primit despăgubiri pentru suprafeţele calamitate în urma...

Fermierii afectați de secetă au primit compensații pentru terenurile calamitate
Numărul sacrificărilor şi producţia de carne au crescut la toate speciile de animale şi păsări, în septembrie
Actualitatea agricola 11 Noiembrie 2024, 10:47

Numărul sacrificărilor şi producţia de carne au crescut la toate speciile de animale şi păsări, în septembrie

Numărul sacrificărilor şi greutatea în carcasă au crescut la toate speciile de animale şi la păsări în luna septembrie...

Numărul sacrificărilor şi producţia de carne au crescut la toate speciile de animale şi păsări, în septembrie
Anghel (ANPC): Achiziţionaţi produse alimentare de post numai din locuri autorizate şi verificaţi atent eticheta
Actualitatea agricola 10 Noiembrie 2024, 11:23

Anghel (ANPC): Achiziţionaţi produse alimentare de post numai din locuri autorizate şi verificaţi atent eticheta

Consumatorii trebuie să achiziţioneze produse alimentare de post numai din locuri autorizate şi să verifice cu atenţie...

Anghel (ANPC): Achiziţionaţi produse alimentare de post numai din locuri autorizate şi verificaţi atent eticheta
Conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă, în limite satisfăcătoare în cea mai mare parte a ţării (agrometeo)
Actualitatea agricola 09 Noiembrie 2024, 14:36

Conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă, în limite satisfăcătoare în cea mai mare parte a ţării (agrometeo)

Conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea...

Conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă, în limite satisfăcătoare în cea mai mare parte a ţării (agrometeo)