România importă mălai și carne, în timp ce fermele autohtone se zbat să supraviețuiască
România este considerată o putere agricolă în Uniunea Europeană, cu terenuri fertile și condiții pedoclimatice excelente.

Articol de Ramona Alexandrescu, 27 Martie 2025, 14:49
Cu toate acestea, rămâne dependentă de importuri de produse agroalimentare de bază. Cum s-a ajuns aici și ce soluții există pentru a înclina balanța în favoarea producției interne?
„Soluția e la noi, românii: să alegem produse autohtone și să susținem procesarea în România”, spune George Scarlat, vicepreședintele Comisiei Economice și membru în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, invitat al realizatoarei Tatiana Mircea, în emisiunea „Viața la țară”.
„Exportăm porumb și importăm mălai din Ungaria. Ne lipsesc morile, unitățile de procesare și, mai ales, coerența în susținerea lanțului agroalimentar românesc”, a spus realizatoarea. Iar situația nu se oprește aici: România este și net importator de carne de porc, în ciuda potențialului zootehnic ridicat.
George Scarlat a explicat că, pentru a reechilibra balanța comercială negativă în domeniul agroalimentar, este esențial să dezvoltăm procesarea locală și, mai ales, să schimbăm comportamentul de consum.
„Totul pornește de la raft. Dacă românii aleg produsele autohtone, atunci procesatorii vor avea motiv și resurse să investească în producție locală. Să căutăm românește” a spus acesta.
Scarlat a subliniat că statul român a alocat fonduri importante în ultimii ani pentru sprijinirea procesatorilor, atât prin bugetul național, cât și prin programele europene. În paralel, sunt în derulare investiții în ferme de reproducție la porc, pasăre și bovine, pentru a relansa zootehnia.
Totuși, fără cerere susținută pentru produse românești, lanțul nu se poate închide.
„Dacă vrem carne românească, trebuie să o cerem. Dacă vrem legume procesate în România, trebuie să citim eticheta și să alegem conștient. Acolo unde nu vedem produs românesc, să nu cumpărăm. Acesta este un semnal important și pentru comercianți”, a declarat deputatul.
Întrebat despre diferențele de preț, Scarlat a explicat că formarea prețului la raft este dezechilibrată și că statul trebuie să intervină legislativ pentru a combate practicile comerciale neloiale.
„Nu este normal ca un morcov românesc să aibă un adaos de 50%, iar unul importat, un adaos de doar 10%. Așa consumatorul va alege, firesc, produsul mai ieftin – care, de cele mai multe ori, nu este românesc”, a punctat Scarlat.
În acest sens, a menționat existența unei legi care transpune Directiva Europeană 633 privind practicile comerciale neloiale, dar și intenția de a o îmbunătăți pentru a proteja și mai eficient producătorii locali.
La finalul intervenției, George Scarlat a transmis un mesaj clar: „Haideți să consumăm românește. Să susținem produsele fabricate în România, în unități de procesare românești, din materii prime locale. Asta înseamnă locuri de muncă, economie locală și produse de calitate, cu gustul de altădată”.