Scădere semnificativă a focarelor de pestă porcină africană, la fermele din Alba
Numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) de pe teritoriul judeţului Alba a scăzut semnificativ în ultimii ani, de la 27 în 2020 la două în 2023, în prezent fiind activ un astfel de focar, depistat luna trecută, într-o gospodărie din extravilanul unui sat, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba.
07 Februarie 2024, 12:50
'La nivelul judeţului Alba, în ultimii ani, s-a constatat o scădere a numărului de focare de PPA la porcul domestic, dar în continuare respectarea măsurilor de prevenţie e esenţială pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor. În 2023 s-au înregistrat doar două focare de PPA la porcul domestic în judeţul Alba. Aceasta reprezintă o reducere semnificativă faţă de cele 4 focare identificate anul 2022 şi mai ales faţă de cele 21 de focare înregistrate acum 3 ani. În 2020, au fost depistate 27 de focare de PPA la porcul domestic', se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, luna trecută a fost depistat un focar de PPA la porcul domestic, într-o gospodărie ţărănească în extravilanul localităţii Daia Română.
'Acesta este singurul focar de PPA la porcul domestic care evoluează în prezent pe teritoriul judeţului Alba, fiind confirmat la doi porci domestici, în urma analizelor efectuate în Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, prin testul Real Time PCR. (...). Focarul a fost confirmat la mijlocul lunii ianuarie şi poate fi stins în 30 de zile dacă vor fi îndeplinite cumulativ mai multe condiţii', arată reprezentanţii DSVSA Alba.
În urma acestui focar, una dintre măsurile adoptate a fost interzicerea organizării în Daia Română a târgurilor de animale, expoziţii ori alte evenimente ce adună la un loc mai multe animale, pe o perioadă nedeterminată.
Specialiştii DSVSA Alba atrag atenţia că respectarea măsurilor de către crescătorii de animale este extrem de importantă pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor la animale în toate zonele din judeţ.