Schimb de experienţă interregional pe tema risipei alimentare, în cadrul proiectului CIBUS
Partenerii proiectului CIBUS şi reprezentanţi ai factorilor interesaţi din domeniul risipei şi deşeurilor alimentare s-au reunit la Hameenlinna, în Finlanda, în perioada 28-29 ianuarie 2025, pentru a doua întâlnire interregională a proiectului CIBUS. Tema evenimentului a fost 'Inovarea, ca factor de prevenire şi reducere a pierderilor şi risipei alimentare'.
![Schimb de experienţă interregional pe tema risipei alimentare, în cadrul proiectului CIBUS](https://www.antenasatelor.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.antenasatelor.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F4%2F38994%2F17386773665312b1f0.jpg&w=960&h=540&c=1)
04 Februarie 2025, 15:55
Din partea judeţului Maramureş, la întâlnirea CIBUS participat membri ai echipei de proiect din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş şi un reprezentant al Băncii pentru Alimente Maramureş.
În prima zi, participanţii s-au familiarizat cu provocările şi inovaţiile legate de pierderea şi risipa alimentară în cele 8 regiuni partenere. Cu acest prilej, au fost identificate bune practici cu potenţial de transfer şi adaptare pentru îmbunătăţirea politicilor regionale şi s-a analizat modul în care acestea promovează recomandările Platformei UE privind pierderile şi risipa alimentară.
Pe lângă examinarea situaţiei în acest domeniu din toate cele opt regiuni partenere, întâlnirea s-a axat şi pe explorarea unor exemple de succes din regiunea gazdă Kanta-Hame. Consiliul Regional din Hame a prezentat modul în care economia circulară şi sistemul alimentar durabil sunt parte integrantă a planurilor strategice ale regiunii. Pentru a ilustra punerea în practică a abordării circulare în domeniul alimentar, gazdele au prezentat două proiecte de dezvoltare de la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Hame (HAMK): Dezvoltare accelerată prin inovaţii alimentare bazate pe plante şi Dialogul alimentar local - hrană locală durabilă pentru magazine şi consumatori.
În plus, participanţii au aflat despre alte două proiecte Interreg Europe implementate de parteneri din regiunea Kanta-Hame şi au descoperit potenţialul de sinergie al proiectului CIBUS cu acestea. Proiectele prezentate au fost: CITISYSTEM - Sprijinirea oraşelor în schimbarea sistemică durabilă bazată pe abordare bio şi FISSH - Sprijin şi ajutor pentru IMM-uri din industria alimentară.
A doua zi a fost dedicată prezentării unor soluţii inovatoare privind măsuri de prevenire şi reducere a pierderilor alimentare din regiunea Kanta-Hame. Optimus Food a prezentat modul în care comercianţii de alimente cu amănuntul pot reduce risipa de alimente prin aplicarea gândirii lean, care se concentrează pe eliminarea risipei şi creşterea eficienţei, pentru a adăuga plus valoare. Sesiunea a inclus o vizită la un magazin alimentar din apropiere unde a fost demonstrată practic metoda de gestionare a stocurilor şi de diminuare a pierderilor şi risipei alimentare. Un alt exemplu de colaborare locală a fost cel al fabricii de bere OlutMylly, care a prezentat experienţe inovative de utilizare a unor produse alimentare atipice pentru crearea de noi produse, cum ar fi berea de castraveţi.
Întâlnirea interregională a partenerilor proiectului CIBUS s-a încheiat cu un tur la noul centru de educaţie şi cercetare Smart & Bio al HAMK, subliniind rolul cercetării în promovarea economiei circulare. Clădirea dispune de facilităţi moderne de laborator şi de cercetare care vor dezvolta soluţii şi aplicaţii inteligente multidisciplinare pentru a promova tranziţia verde.
CIBUS este un proiect implementat de Consiliul Judeţean Maramureş prin Serviciul Diasporă şi Relaţii Internaţionale din cadrul Direcţiei Finanţare, Turism şi Relaţii Publice. Mai multe informaţii despre acest proiect se vor găsi la linkul: www.interregeurope.eu/cibus.
Consiliul Judeţean Maramureş implementează în prezent 3 proiecte finanţate prin Programul Interreg Europe 2021-2027, respectiv proiectul 'SIRM - Integrarea Socio-Economică a Refugiaţilor şi Migranţilor', finanţat prin apelul 1, precum şi proiectele finanţate prin apelul 2, şi proiectul 'OpenRegioCulture - Co-crearea unui climat de accesibilitate la resursele culturale pentru persoanele cu nevoi speciale' şi 'CIBUS - Reducerea pierderilor şi risipei de alimente în Europa'.