Ascultă Radio Antena Satelor Live

Schimb de experienţă interregional pe tema risipei alimentare, în cadrul proiectului CIBUS

Partenerii proiectului CIBUS şi reprezentanţi ai factorilor interesaţi din domeniul risipei şi deşeurilor alimentare s-au reunit la Hameenlinna, în Finlanda, în perioada 28-29 ianuarie 2025, pentru a doua întâlnire interregională a proiectului CIBUS. Tema evenimentului a fost 'Inovarea, ca factor de prevenire şi reducere a pierderilor şi risipei alimentare'.

Schimb de experienţă interregional pe tema risipei alimentare, în cadrul proiectului CIBUS
Foto: Pixabay.com

04 Februarie 2025, 15:55

Din partea judeţului Maramureş, la întâlnirea CIBUS participat membri ai echipei de proiect din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş şi un reprezentant al Băncii pentru Alimente Maramureş.

În prima zi, participanţii s-au familiarizat cu provocările şi inovaţiile legate de pierderea şi risipa alimentară în cele 8 regiuni partenere. Cu acest prilej, au fost identificate bune practici cu potenţial de transfer şi adaptare pentru îmbunătăţirea politicilor regionale şi s-a analizat modul în care acestea promovează recomandările Platformei UE privind pierderile şi risipa alimentară.

Pe lângă examinarea situaţiei în acest domeniu din toate cele opt regiuni partenere, întâlnirea s-a axat şi pe explorarea unor exemple de succes din regiunea gazdă Kanta-Hame. Consiliul Regional din Hame a prezentat modul în care economia circulară şi sistemul alimentar durabil sunt parte integrantă a planurilor strategice ale regiunii. Pentru a ilustra punerea în practică a abordării circulare în domeniul alimentar, gazdele au prezentat două proiecte de dezvoltare de la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Hame (HAMK): Dezvoltare accelerată prin inovaţii alimentare bazate pe plante şi Dialogul alimentar local - hrană locală durabilă pentru magazine şi consumatori.

În plus, participanţii au aflat despre alte două proiecte Interreg Europe implementate de parteneri din regiunea Kanta-Hame şi au descoperit potenţialul de sinergie al proiectului CIBUS cu acestea. Proiectele prezentate au fost: CITISYSTEM - Sprijinirea oraşelor în schimbarea sistemică durabilă bazată pe abordare bio şi FISSH - Sprijin şi ajutor pentru IMM-uri din industria alimentară.

A doua zi a fost dedicată prezentării unor soluţii inovatoare privind măsuri de prevenire şi reducere a pierderilor alimentare din regiunea Kanta-Hame. Optimus Food a prezentat modul în care comercianţii de alimente cu amănuntul pot reduce risipa de alimente prin aplicarea gândirii lean, care se concentrează pe eliminarea risipei şi creşterea eficienţei, pentru a adăuga plus valoare. Sesiunea a inclus o vizită la un magazin alimentar din apropiere unde a fost demonstrată practic metoda de gestionare a stocurilor şi de diminuare a pierderilor şi risipei alimentare. Un alt exemplu de colaborare locală a fost cel al fabricii de bere OlutMylly, care a prezentat experienţe inovative de utilizare a unor produse alimentare atipice pentru crearea de noi produse, cum ar fi berea de castraveţi.

Întâlnirea interregională a partenerilor proiectului CIBUS s-a încheiat cu un tur la noul centru de educaţie şi cercetare Smart & Bio al HAMK, subliniind rolul cercetării în promovarea economiei circulare. Clădirea dispune de facilităţi moderne de laborator şi de cercetare care vor dezvolta soluţii şi aplicaţii inteligente multidisciplinare pentru a promova tranziţia verde.

CIBUS este un proiect implementat de Consiliul Judeţean Maramureş prin Serviciul Diasporă şi Relaţii Internaţionale din cadrul Direcţiei Finanţare, Turism şi Relaţii Publice. Mai multe informaţii despre acest proiect se vor găsi la linkul: www.interregeurope.eu/cibus.

Consiliul Judeţean Maramureş implementează în prezent 3 proiecte finanţate prin Programul Interreg Europe 2021-2027, respectiv proiectul 'SIRM - Integrarea Socio-Economică a Refugiaţilor şi Migranţilor', finanţat prin apelul 1, precum şi proiectele finanţate prin apelul 2, şi proiectul 'OpenRegioCulture - Co-crearea unui climat de accesibilitate la resursele culturale pentru persoanele cu nevoi speciale' şi 'CIBUS - Reducerea pierderilor şi risipei de alimente în Europa'.

Tulcea: Pescarii din Deltă au depăşit cu 116% anul trecut cota la ştiucă
Actualitatea agricola 04 Februarie 2025, 16:01

Tulcea: Pescarii din Deltă au depăşit cu 116% anul trecut cota la ştiucă

Pescarii comerciali din Delta Dunării au capturat anul trecut circa 130 de tone de ştiucă, deşi cota alocată a fost de 60 de...

Tulcea: Pescarii din Deltă au depăşit cu 116% anul trecut cota la ştiucă
Mai mulţi hoţi de leurdă au fost reţinuţi în estul Germaniei după ce au furat 100 de kilograme de bulbi
Actualitatea agricola 04 Februarie 2025, 15:45

Mai mulţi hoţi de leurdă au fost reţinuţi în estul Germaniei după ce au furat 100 de kilograme de bulbi

Şase bărbaţi au fost reţinuţi în estul Germaniei după ce au furat aproape 100 de kilograme de leurdă, a anunţat marţi poliţia...

Mai mulţi hoţi de leurdă au fost reţinuţi în estul Germaniei după ce au furat 100 de kilograme de bulbi
Scăderea efectivelor de animale afectează agricultura românească
Actualitatea agricola 03 Februarie 2025, 16:10

Scăderea efectivelor de animale afectează agricultura românească

În ultimii trei ani, efectivele de bovine, ovine și porcine din România au scăzut semnificativ, conform datelor furnizate de...

Scăderea efectivelor de animale afectează agricultura românească
Diferențe semnificative între prețurile terenurilor arabile din România și UE
Actualitatea agricola 28 Ianuarie 2025, 15:18

Diferențe semnificative între prețurile terenurilor arabile din România și UE

Prețul mediu al unui hectar de teren arabil în România, în 2023, a fost de 8.414 euro, situându-se considerabil sub media...

Diferențe semnificative între prețurile terenurilor arabile din România și UE
Grâul de toamnă crește în condiții favorabile, cu aport optim de apă
Actualitatea agricola 28 Ianuarie 2025, 12:11

Grâul de toamnă crește în condiții favorabile, cu aport optim de apă

Aprovizionarea cu apă pentru cultura grâului de toamnă în România este la un nivel satisfăcător în toate zonele agricole ale...

Grâul de toamnă crește în condiții favorabile, cu aport optim de apă
Un nou început pentru fermierii din Prahova: Vești bune în 2025 după un an dificil
Actualitatea agricola 22 Ianuarie 2025, 16:07

Un nou început pentru fermierii din Prahova: Vești bune în 2025 după un an dificil

În județul Prahova, agricultura începe anul 2025 cu un optimism reținut, după ce anul precedent a adus provocări uriașe din...

Un nou început pentru fermierii din Prahova: Vești bune în 2025 după un an dificil
Piața terenurilor agricole din România atinge un record: 30.000 de euro pe hectar la Pecica
Actualitatea agricola 22 Ianuarie 2025, 13:41

Piața terenurilor agricole din România atinge un record: 30.000 de euro pe hectar la Pecica

În zona arădeană Pecica, un teren agricol a fost scos la vânzare la prețul record de 30.000 de euro pe hectar, devenind cel...

Piața terenurilor agricole din România atinge un record: 30.000 de euro pe hectar la Pecica
Culturile de toamnă din Timiș s-au dezvoltat optim datorită temperaturilor ridicate
Actualitatea agricola 21 Ianuarie 2025, 15:28

Culturile de toamnă din Timiș s-au dezvoltat optim datorită temperaturilor ridicate

Culturile agricole de toamnă din județul Timiș au beneficiat de condiții excelente de dezvoltare, datorită temperaturilor...

Culturile de toamnă din Timiș s-au dezvoltat optim datorită temperaturilor ridicate