Ascultă Radio Antena Satelor Live

Schimbările în producția agricolă și alimentară pot reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu o treime

Acțiunile accesibile și ușor disponibile pot face aprovizionarea cu alimente mai sigură și mai rezistentă, în special pentru persoanele vulnerabile și sărace

Schimbările în producția agricolă și alimentară pot reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu o treime
Foto: Pixabay.com

02 August 2024, 15:44

Potrivit unui aport al Băncii Mondiale, sistemul agroalimentar global prezintă o oportunitate uriașă de a reduce cu aproape o treime emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial prin acțiuni accesibile și ușor disponibile, continuând în același timp să hrănească o populație în creștere.
Rețeta pentru o planetă locuibilă: Obținerea de emisii nete zero în sistemul agroalimentar prezintă acțiunile pe care le poate întreprinde fiecare țară. Acestea vor face aprovizionarea cu alimente mai sigură, vor ajuta sistemul alimentar să reziste mai bine la schimbările climatice și vor proteja persoanele vulnerabile în timpul acestei tranziții.
„În timp ce mâncarea de pe masa dumneavoastră poate fi gustoasă, aceasta reprezintă, de asemenea, o felie consistentă din plăcinta emisiilor generate de schimbările climatice”, a declarat Axel van Trotsenburg, director general senior al Băncii Mondiale. "Vestea bună este că sistemul alimentar global poate vindeca planeta - făcând solurile, ecosistemele și oamenii mai sănătoși, menținând în același timp carbonul în sol. Acest lucru este posibil în timpul vieții noastre, dar țările trebuie să acționeze acum: simpla schimbare a modului în care țările cu venituri medii utilizează terenurile, cum ar fi pădurile și ecosistemele, pentru producția alimentară poate reduce emisiile agroalimentare cu o treime până în 2030."
Raportul remarcă faptul că sistemul agroalimentar reprezintă o sursă uriașă și neexploatată de acțiuni cu costuri reduse în domeniul schimbărilor climatice. Spre deosebire de alte sectoare, acesta poate avea un impact extraordinar asupra schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor și extragerea naturală a carbonului din atmosferă.
Recunoscând că țările își vor atinge obiectivele climatice în moduri diferite, raportul identifică un meniu de soluții din care se poate alege:

Țările cu venituri ridicate pot deschide calea - acordând mai mult sprijin țărilor cu venituri mici și medii, astfel încât acestea să poată adopta metode și tehnologii agricole cu emisii reduse, inclusiv asistență tehnică pentru programele de conservare a pădurilor care generează credite de carbon cu grad ridicat de integritate. Țările cu venituri ridicate pot, de asemenea, să nu mai acorde subvenții pentru sursele de alimente cu emisii ridicate. Acest lucru ar dezvălui prețul integral al acestora și ar contribui la ieftinirea opțiunilor alimentare cu emisii reduse.

Țările cu venituri medii au un rol important de jucat - prin reducerea a până la trei sferturi din emisiile agroalimentare globale prin practici mai ecologice - cum ar fi reducerea emisiilor generate de creșterea animalelor și de orez, investițiile în soluri sănătoase și reducerea pierderilor și a risipei de alimente - și prin utilizarea mai eficientă a terenurilor. O treime din oportunitățile mondiale de reducere a emisiilor agroalimentare se referă la utilizarea durabilă a terenurilor în țările cu venituri medii.

Țările cu venituri mici pot trasa o altă cale de urmat - evitând greșelile făcute de țările mai bogate și profitând de oportunitățile climaterice pentru economii mai ecologice și mai competitive. Păstrarea și refacerea pădurilor ar promova dezvoltarea economică durabilă în țările cu venituri mici, având în vedere că mai mult de jumătate din emisiile lor agroalimentare provin din defrișarea pădurilor pentru a produce alimente.

Ar trebui luate măsuri în toate țările pentru a ajunge la zero net, printr-o abordare cuprinzătoare a reducerii emisiilor în sistemele alimentare, inclusiv în ceea ce privește îngrășămintele și energia, producția vegetală și animală, precum și ambalarea și distribuția de-a lungul lanțului valoric de la fermă la masă.
Raportul constată că beneficiile investițiilor în reducerea emisiilor din sectorul agroalimentar sunt mult mai mari decât costurile. Investițiile anuale vor trebui să crească la 260 de miliarde de dolari pe an pentru a reduce la jumătate emisiile agroalimentare până în 2030 și pentru a ajunge la emisii nete zero până în 2050. Anual se cheltuiesc de două ori mai mulți bani pentru subvențiile agricole, dintre care multe dăunează mediului. Deși reducerea subvențiilor risipitoare poate finanța o parte din această investiție, o finanțare suplimentară este esențială pentru a ajunge la zero emisii nete.
Realizarea acestor investiții ar conduce la beneficii de peste 4 000 de miliarde de dolari, de la îmbunătățirea sănătății umane, a securității alimentare și nutriționale, la locuri de muncă de mai bună calitate și profituri mai mari pentru agricultori, până la mai mult carbon reținut în păduri și soluri.

Agricultură performantă, dar fără politici publice coerente pentru procesare
Actualitatea agricola 27 Martie 2025, 14:56

Agricultură performantă, dar fără politici publice coerente pentru procesare

Nicolae Sitaru, unul dintre marii fermieri ai României, care administrează 2.800 de hectare cultivate cu cereale și plante...

Agricultură performantă, dar fără politici publice coerente pentru procesare
România importă mălai și carne, în timp ce fermele autohtone se zbat să supraviețuiască
Actualitatea agricola 27 Martie 2025, 14:49

România importă mălai și carne, în timp ce fermele autohtone se zbat să supraviețuiască

România este considerată o putere agricolă în Uniunea Europeană, cu terenuri fertile și condiții pedoclimatice excelente.

România importă mălai și carne, în timp ce fermele autohtone se zbat să supraviețuiască
Exportăm grâu, importăm pâine: Soluții pentru viitorul agroalimentar
Actualitatea agricola 27 Martie 2025, 13:25

Exportăm grâu, importăm pâine: Soluții pentru viitorul agroalimentar

Deși România se numără printre liderii europeni la producția agricolă brută, țara noastră continuă să fie un furnizor de...

Exportăm grâu, importăm pâine: Soluții pentru viitorul agroalimentar
Oierii au protestat în fața Guvernului: autoritățile promit solicitarea unei dispense de la Comisia Europeană
Actualitatea agricola 25 Martie 2025, 13:57

Oierii au protestat în fața Guvernului: autoritățile promit solicitarea unei dispense de la Comisia Europeană

Crescătorii de ovine și caprine din România au protestat luni în fața Guvernului, nemulțumiți de restricțiile impuse din...

Oierii au protestat în fața Guvernului: autoritățile promit solicitarea unei dispense de la Comisia Europeană
Vâlcea: Cantitatea de material lemnos tăiată ilegal s-a redus la jumătate anul trecut faţă de 2020
Actualitatea agricola 24 Martie 2025, 13:42

Vâlcea: Cantitatea de material lemnos tăiată ilegal s-a redus la jumătate anul trecut faţă de 2020

Fenomenul tăierilor ilegale de arbori s-a redus semnificativ în judeţ, volumul masei lemnoase scoase ilegal din păduri anul...

Vâlcea: Cantitatea de material lemnos tăiată ilegal s-a redus la jumătate anul trecut faţă de 2020
România solicită modificarea Regulamentului european pentru sprijinirea investiţiilor în animale de reproducţie
Actualitatea agricola 24 Martie 2025, 13:41

România solicită modificarea Regulamentului european pentru sprijinirea investiţiilor în animale de reproducţie

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a solicitat luni Comisiei Europene modificarea Regulamentului...

România solicită modificarea Regulamentului european pentru sprijinirea investiţiilor în animale de reproducţie
Crescătorii de bovine din Arad, loviți de un val de focare de leucoză
Actualitatea agricola 21 Martie 2025, 13:15

Crescătorii de bovine din Arad, loviți de un val de focare de leucoză

Situație alarmantă în județul Arad, unde autoritățile sanitar-veterinare au confirmat existența a peste 50 de focare de...

Crescătorii de bovine din Arad, loviți de un val de focare de leucoză
Justiția interzice folosirea neonicotinoidelor în România. Impact major asupra fermierilor și apicultorilor
Actualitatea agricola 20 Martie 2025, 15:39

Justiția interzice folosirea neonicotinoidelor în România. Impact major asupra fermierilor și apicultorilor

Decizie istorică la Curtea de Apel Cluj: utilizarea pesticidelor neonicotinoide a fost suspendată în România, după un proces...

Justiția interzice folosirea neonicotinoidelor în România. Impact major asupra fermierilor și apicultorilor