Ascultă Radio Antena Satelor Live

Târgul INDAGRA de la Romexpo, o sărbătoare a agriculturii și zootehniei românești

Romexpo București este in aceste zile gazda târgului INDAGRA, un eveniment de referință în domeniul agriculturii, viticulturii, horticulturii și zootehniei.

Târgul INDAGRA de la Romexpo, o sărbătoare a agriculturii și zootehniei românești
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 05 Noiembrie 2024, 13:20

Expoziția a atras companii de profil din România și din întreaga Europă, prezentând inovații și tendințe noi, atât pentru specialiști, cât și pentru publicul larg.

Un moment important al evenimentului a fost prima conferință dedicată segmentului de grill din România, o dezbatere semnificativă despre piața cărnii, cu accent pe produse locale și din spațiul comunitar.

Dorinel Niculae, manager în industria cărnii, a fost invitatul emisiunii „Viața la țară”, realizată de Tatiana Mircea, unde a vorbit despre conferință și despre tendințele consumului de carne în România.

„Românii devin tot mai interesați de carnea de calitate”, a declarat Niculae, subliniind că românii preferă în continuare carnea de porc, urmată de carnea de pui, vită și oaie. Totuși, o creștere notabilă a fost observată în consumul de carne de vită premium, tendință alimentată de eforturile fermierilor români și de abatoarele specializate, care reușesc să ofere produse de înaltă calitate pentru restaurantele de tip steakhouse, o categorie în creștere pe piața locală.

Printre surprizele dezvăluite la conferință s-a numărat și preferința românilor pentru preparate de tip fast-food, precum shaorma, unde carnea de calitate și rețetele inovative au început să domine piața. Deși consumul tradițional de mici și preparate locale rămâne puternic, românii sunt tot mai deschiși la diversitate culinară.

În discuția sa, Niculae a evidențiat și provocările sectorului zootehnic românesc, în special legate de pesta porcină africană.

Aceasta a afectat grav producția locală de carne de porc, forțând importuri semnificative, de aproximativ 85%, în special din Spania, Germania și Danemarca.

Cu toate acestea, pentru carnea de vită, se înregistrează o evoluție pozitivă datorită fermelor locale specializate, inclusiv pentru rase premium precum Angus, care ajung pe piața internă și contribuie la creșterea sectorului de Horeca.

În încheierea interviului, Dorinel Niculae a adresat ascultătorilor un mesaj de susținere pentru produsele românești, subliniind calitatea lor incontestabilă și dedicarea fermierilor și procesatorilor autohtoni.

„Consumați produse românești!”, a fost îndemnul său, încurajând sprijinul pentru producția locală, care nu doar că oferă calitate, dar contribuie la dezvoltarea unui sector vital al economiei românești.

Etichete : indagra romexpo
Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare
Actualitatea agricola 13 Aprilie 2025, 11:56

Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor face controale specifice în această perioadă de...

Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare
 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România
Actualitatea agricola 13 Aprilie 2025, 11:51

 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România

Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România. Boala se răspândeşte în...

 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România
Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj
Actualitatea agricola 12 Aprilie 2025, 10:07

Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj

Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Sălaj îi avertizează pe fermierii din judeţ că, din cauza...

Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj
România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2025, 13:47

România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că, în urma riscurilor crescute...

România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase
 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2025, 10:10

 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice

Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice - 11 milioane de hectare riscă aridizarea,...

 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice
Ce probleme pot să aparăn pentru agricultori, în 2025, din punct de vedere climatic
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2025, 09:32

Ce probleme pot să aparăn pentru agricultori, în 2025, din punct de vedere climatic

O analiză a efectelor climatice asupra culturilor în România a fost prezentată la publicarea raportului anual "Starea climei...

Ce probleme pot să aparăn pentru agricultori, în 2025, din punct de vedere climatic
Măsuri pentru respectarea perioadei de prohibiţie la pescuit în judeţul Olt
Actualitatea agricola 10 Aprilie 2025, 19:14

Măsuri pentru respectarea perioadei de prohibiţie la pescuit în judeţul Olt

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt informează cetăţenii că, în perioada 9 aprilie - 7 iunie 2025 inclusiv, este...

Măsuri pentru respectarea perioadei de prohibiţie la pescuit în judeţul Olt
În România, 11 milioane de hectare de teren riscă să devină aride, iar alte 7, 5 milioane riscă să devină deşert
Actualitatea agricola 10 Aprilie 2025, 10:12

În România, 11 milioane de hectare de teren riscă să devină aride, iar alte 7, 5 milioane riscă să devină deşert

Agricultura României are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice, având în vedere că, în acest...

În România, 11 milioane de hectare de teren riscă să devină aride, iar alte 7, 5 milioane riscă să devină deşert