UE a aprobat sume mai mari de bani în avans pentru ca fermierii să-şi acopere pagubele provocate de secetă sau alte fenomene extreme
Uniunea Europeană a aprobat sume mai mari de bani în avans pentru ca fermierii, inclusiv cei români, să-şi acopere pagubele provocate de secetă sau alte fenomene extreme. Banii vin din fondurile Politicii Agricole Comune.
16 Septembrie 2024, 11:13
Comisia Europeană a anunţat că a primit de la statele membre, inclusiv România, solicitări de plăţi în avans. Astfel, fermierii vor primi, din 16 octombrie, până la 70% din plăţile directe. Până la această decizie, ei puteau primi doar 50%. Statele membre pot mări şi plăţile pentru dezvoltare rurală până la 85%, în loc de cele 75 de procente obişnuite. Potrivit datelor Comisiei Europene, fermierii din mai toată Uniunea au probleme cu banii din cauza fenomenelor meteorologice extreme din ultimii ani, secetă, dar şi inundaţii, dar şi din cauza dobânzilor mari de pe pieţele financiare şi a costurilor ridicate de producţie. Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a dat asigurări, în mai multe rânduri, că fermierii care au culturile afectate de seceta din acest an vor primi despăgubiri până pe 15 octombrie. Conform regulilor de până acum, compensaţiile erau acordate în anul fiscal următor. Statisticile arată că peste două milioane de hectare de culturi de porumb şi floarea-soarelui au fost compromise de lipsa ploii în România, iar pierderea netă este estimată la 200-230 de euro pe hectar.
RADOR