Valorificarea produselor agricole, avantajoasă pentru grupurile și organizațiile de fermieri
Producătorii agricoli sunt nemulțumiți de problema desfacerii recoltei. Muncesc pe brânci un an întreg, iar la momentul bilanțului mulți dintre legumicultori abia reușesc să adune resursele necesare pentru înființarea noilor culturi.
Articol de Antena Satelor, 11 Aprilie 2024, 17:39
Această situația este întâlnită inclusiv în marile bazine legumicole din țară. Importurile de fructe și legume reprezintă principala cauza care conduce la apariția acestor neajunsuri în rândul fermierilor.
Ion Paunel, reprezentul producatorilor agricoli din judetul Olt a adus si exemple pozitive privind reusita in sectorul legumicol.
"Lucrurile nu mai stau ca acum ani de zile, din păcate 57% din din fermieri întâmpină această problemă. In primul rând avem această lipsă de organizare. Încă nu suntem acolo unde ar trebui să fim cu partea de cooperative, grupuri de producători, organizații de producători. Încă nu reușim să ne asociem, pentru a reduce din cheltuieli și pentru a reuși să facem acele contracte cum mari lanțuri de magazine, să deschidem magazine proprii sau de ce nu, să trimitem reprezentanți în piețele agroalimentare. Cei care au reușit acest lucru, se pare că au rezolvat și partea de comercializare. Dacă au avut o cooperativă sau SRL, sau chiar personal au reușit să intre pe pe piața de retail și să respecte regulile pe care acestea le impun.
Acolo avem regula celor trei "C",lcalitate, continuitate și cantitate. Dacă avem toate aceste lucruri, cu siguranță putem să intrăm și pe partea de retail. Cunosc foarte multe persoane și entități din județul Olt care au reușit chiar la unul din retaileri, au câștigat și un fel de diplomă de merit. Cunosc exemple pozitive și în țară. Spre surprinderea mea, tinerii sunt cei care au luat inițiativa, cei care au văzut business-ul în afară, poate chiar au lucrat puțin în afară și au înțeles că dacă au o tehnologie adecvată, dacă respectă niște reguli și bineînțeles țin și anumite tipuri de autorizări și sunt serioși cu cu retail-ul, pot pot reuși.
Am 2 exemple. O operativă din comuna Vădăsița, unde peste 90 de fermieri, chiar 120, reușesc să ducă către acest retail. Cel de-al doile exemplu, in renumitul bazin legumicol Băleni-Sârbi. Un grup de întreprinzători care a ajuns la o cifră de afaceri de 10 milioane de euro în 2023, asta dupa ce acum 3-4 ani vindeau in pietele din Brasov."