-

Top 5 țări cu cele mai întinse suprafețe agricole. Unde se situează România?

Potențialul agricol al unei țări nu este de neglijat, atât în raport cu propria populație, cât și din perspectiva nevoilor alimentare ale planetei. Care este locul României? Se află pe o poziție fruntașă sau dimpotrivă?

Suprafața de teren agricol, calitatea muncii (dată de nivelul dotărilor tehnice, tehnologiile utilizate și profesionalizarea lucrătorilor agricoli), ca și productivitatea sunt esențiale pentru o țară care își dorește pe de o parte să acopere cererea de pe piața internă, pe de altă parte să exporte, la un preț bun, recoltele obținute.

Un top al țărilor cu cele mai întinse suprafețe agricole, pe mapamond, e de folos ca să înțelegem care pot fi principalii producători de surse primare de hrană ai omenirii. Cu atât mai mult cu cât aceste 5 țări adună împreună 39,68% din suprafața agricolă a globului, deci mai mult de o treime din întreg.

Top 5 țări cu cele mai întinse suprafețe agricole de pe planetă

1) Statele Unite ale Americii - Teren agricol: 1.650.062 kmp, adică 10,48% din suprafața totală a Terrei.

O pondere importantă în economia Statelor Unite ale Americii o constituie și astăzi agricultura. 44,5% din suprafața totală a SUA o reprezintă cea folosită pentru agricultură, cu peste 2,2 milioane de ferme productive. Statele cu cea mai mare producție agricolă sunt Texas, Montana, Kansas și Nebraska, iar particularitatea agriculturii americane o reprezintă faptul că se bazează pe tehnologii moderne și utilaje din generații recente.

2) India - Teren agricol: 1.451.810 kmp, adică 9,22% din suprafața totală a Terrei.

Agricultura contribuie cu 13% la PIB-ul Indiei, numai producția de orez basmati aducând 1% din PIB. Jumătate din forța de muncă a Indiei lucrează în agricultură, iar suprafețele ocupă 60% din suprafața totală a țării. Chiar dacă tehnica și tehnologiile folosite nu sunt foarte moderne, la nivel mondial India rămâne mereu în top 10 cei mai mari exportatori de produse agricole, nu doar în topul suprafețelor agricole.

3) China - Teren agricol: 1.385.905 kmp, adică 8,8% din suprafața totală a Terrei.

Pentru China, țară în care trăiește 20% din populația globului, agricultura este un domeniu foarte important. Terenurile agricole ocupă 55% din suprafața țării, iar micii fermieri reprezintă aproximativ 1/8 din populație. Peste 300 de milioane de ferme funcționează în mediul rural. În ciuda nevoilor importante de hrană în interiorul țării, China se numără și printre principalii exportatori de produse agricole ai lumii.

4) Rusia - Teren agricol: 1.174.284 kmp, adică 7,46% din suprafața totală a Terrei.

Dacă în perioada Uniunii Sovietice sistemul colhoznic aducea venituri substanțiale din agricultură, ruperea URSS și tranziția anilor 90 a modificat perspectiva asupra acestui domeniu de activitate. Mai puțin de 13% din suprafața țării e reprezentată de terenuri agricole, care se regăsesc în trei tipuri de ferme: corporatiste - cu suprafețe mari (de tipul cooperativelor din perioada URSS), mici ferme țărănești (apărute în ultimul sfert de secol) și terenurile de uz casnic, care se compun din terenuri revendicate sau cumpărate după 1990 de familiile din mediul rural și care riscă să se fărâmițeze prin moșteniri succesive - ele au de obicei sub o jumătate de hectar.

5) Brazilia - Teren agricol: 586.036 kmp, adică 3,72% din suprafața totală a Terrei.

Dacă în secolul XIX și în prima jumătate a secolului XX se putea spune despre Brazilia că este o țară cu o economie preponderent agricolă, lucrurile s-au mai schimbat în ultimele decenii. Totuși, terenurile agricole ocupă încă 33% din suprafața țării, iar Brazilia rămâne în topul marilor exportatori mondiali de cafea, soia, zahăr și etanol (acestea din urmă datorită culturilor de trestie de zahăr). 

Dacă ar fi să continuăm topul nostru până la poziția a 10-a, ar trebui să mai adăugăm aici:

6) Australia - Teren agricol: 468.503 kmp, adică 2,97% din suprafața totală a Terrei

7) Canada - Teren agricol: 415.573 kmp, adică 2,64% din suprafața totală a Terrei

8) Ucraina - Teren agricol: 324.791 kmp, adică 2,06% din suprafața totală a Terrei

9) Nigeria - Teren agricol: 300.735 kmp, adică 1,91% din suprafața totală a Terrei

10) 10. Argentina - Teren agricol: 274.490 kmp, adică 1,74% din suprafața totală a Terrei

Putem observa că niciuna dintre țările Uniunii Europene nu se află între primele 10 țări cu cele mai mari suprafețe agricole (cu atât mai puțin între primele 5!).

Câteva clasamente care includ România

Ce știm, însă, despre poziția României? Că, la nivelul Uniunii Europene, ne situăm pe locul 6, ca suprață agricolă, după Franța, Spania, Marea Britanie, Germania și Polonia. Cu 13,9 milioane de hectare de suprafață agricolă utilizată, avem mai mult decât următoarele două clasate la un loc (Ungaria - 5,3 milioane de hectare și Bulgaria - 5,1 milioane de hectare). 

Dacă la începutul anilor 90 ponderea agriculturii, în PIB, era peste 20%, acum ea a scăzut sub 5%. Cu toate acestea Romania are în continuare cea mai mare pondere a sectorului agricol în structura PIB dintre toate țările din Uniunea Europeană.

România se regăsește în topuri, astfel: locul 9 în Top 10 cei mai mari exportatori de grâu din lume și locul 6 în Top 10 cei mai mari exportatori de porumb din lume.