-

Lista neagră a pesticidelor din UE

Catalogul Greenpeace intitulat „Lista neagră a pesticidelor în UE” a fost publicat într-o nouă versiune în 27 iulie, se arată într-un comunicat de presă.

Raportul analizează cele 520 de substanţe active permise în UE şi le evaluează riscul potenţial. Lista neagră a pesticidelor conţine 209 dintre cele mai periculoase pesticide, care au un impact toxic asupra mediului şi sănătăţii oamenilor, şi a căror înlăturare din uz ar trebui să fie prioritară.

„Cele mai periculoase pesticide pentru oameni şi mediu trebuie să dispară de pe câmpuri şi din alimentaţia oamenilor. În plus, trebuie să ne asigurăm că o substanţă toxică nu este înlocuită de o alta. Am văzut acest lucru în cazul a trei neonicotinoide interzise.

De la punerea în aplicare a interdicţei parţiale pentru aceste substanţe, se foloseşte în locul lor tiacloprid. Această substanţă e un pesticid din aceeaşi clasă a neonicotinoidelor, o ameninţare pentru albine şi alţi polenizatori.

Lista neagră trebuie să servească în primul rând ca un ghid menit să reducă şi în final să înlocuiască pesticidele chimice de sinteză cu alternative ecologice, non-chimice”, spune Christiane Huxdorff, coordonator al campaniei pentru agricultură ecologică din cadrul Greenpeace Germania.

Potrivit raportului, 111 pesticide ar trebui interzise imediat pentru a proteja sănătatea oamenilor. Este vorba de substanţe precum glifosatul, care a fost clasificat de Organizația Mondială a Sănătăţii ca un posibil cancerigen, sau abamectinul, un insecticid foarte toxic pentru oameni.

Citeste continuarea pe paginadeagricultura.ro