-

Siria va importa 1,5 milioane de tone de grâu, inclusiv din România


Siria intenţionează să importe 1,5 milioane tone de grâu în acest an, în principal din Rusia.

Aceasta în condiţiile în care achiziţiile de pe piaţa locală ar urma să se situeze la aproximativ o jumătate de milion de tone.Declarația a fost făcută pentru Reuters de ministrul sirian al comerţului interior.Grâul va fi importat în principal din Rusia dar Siria este interesată de asemenea să cumpere grâu şi din România şi Bulgaria, a precizat Abdullah al-Gharbi.
"Suntem încă la începutul sezonului de achiziţii de pe piaţa internă, care a demarat în urmă cu aproximativ 20 de zile, însă estimăm că achiziţiile de pe piaţa locală se vor situa în acest an între 500.000 şi 600.000 de tone", a spus Gharbi. Acesta a subliniat că Siria dispune de rezerve strategice de grâu care să îi acopere consumul timp de peste opt luni. "Aceasta este o realizare. Uitaţi-vă la Egipt, de exemplu, au rezerve pentru trei luni iar Algeria pentru patru luni", a precizat Abdullah al-Gharbi.
Siria era odată capabilă să îşi asigure singură necesarul de grâu însă producţia a scăzut dramatic de la debutul războiului civil. Înaintea conflictului ţara producea, într-un an bun, patru milioane de tone de grâu şi putea exporta 1,5 milioane tone. Însă declinul producţiei de grâu a obligat regimul Bashar al-Assad să majoreze importurile. Pâinea este un produs de bază subvenţionat pentru sirieni, care au avut de suferit de pe urma unui conflict care a provocat sute de mii de morţi şi a forţat milioane de persoane să îşi părăsească locuinţele.
"Nu vom majora preţul la pâine, nu în viitorul apropiat. Desigur aceasta reprezintă o povară pentru guvern, în special având în vedere preţul ridicat pe care îl plătim fermierilor pentru grâu, dar vom continua să îi subvenţionăm", a mai spus Abdullah al-Gharbi.
Siria plăteşte fermierilor săi un preţ de 175.000 de lire siriene (400 de dolari) pentru fiecare tonă de grâu şi o sumă suplimentară de 30.000 de lire siriene drept subvenţii de transport. "Preţurile noastre sunt mai mult decât excelente, în timp ce în Turcia sunt de aproximativ 225 dolari per tonă, la noi sunt de aproape 500 de dolari", a spus Abdullah al-Gharbi.
Decalajul dintre necesităţi şi producţia locală va fi acoperit prin organizarea unor licitaţii pentru achiziţii de pe piaţa internaţională, licitaţii organizate de Agenţia de stat pentru achiziţia de cereale din Siria (Hoboob). Aceasta entitate a anunţat deja o licitaţie cu data limită 2 iulie pentru achiziţia a 200.000 de tone de grâu din Rusia, România sau Bulgaria.
Sursa: agerpres.ro
Sursa foto:dozadebine.ro