-

Brazilia va permite majorarea importurilor de carne de porc din Europa şi SUA

Brazilia va majora în curând cotele pentru importurile de carne de porc din unele ţări europene şi din SUA, a anunţat ministrul Agriculturii, Blairo Maggi, fără a da detalii suplimentare.

Ţara ar avea de câştigat oferind acces la piaţa sa internă în schimbul deschiderii de noi pieţe externe pentru produsele sale alimentare, a declarat Blairo Maggi, scoţând în evidenţă oportunităţile în domeniul comercializării cărnii de porc şi a cafelei.

Statul sud-american este unul dintre marii exportatori globali de produse alimentare.

Deschiderea către importurile de cafea, o măsură criticată de cultivatorii brazilieni, ar putea fi în beneficiul ţării, deoarece va atrage procesatori de cafea solubilă pentru a-şi deschide operaţiuni în Brazilia, a afirmat Maggi, într-o conferinţă pe teme agricole desfăşurată la Sao Paulo.

Acesta a adăugat: "Trebuie să dăm ceva pentru a obţine ceva. Nu trebuie să ne fie frică de niciun fel de importuri, chiar dacă producem foarte mult".

În aprilie, Uniunea Europeană a decis să elimine 20 de companii braziliene de pe lista societăţilor autorizate să exporte carne de vită şi pui spre cele 28 de state membre, la aproape un an de la scandalul cu carnea de vită alterată.

În 2017 a izbucnit un scandal în Brazilia, după ce poliţia a descoperit că importanţi exportatori de carne i-au mituit pe inspectorii serviciilor de igienă pentru ca aceştia să autorizeze carne de vită alterată ca fiind adecvată pentru consum. Îngrijorările cu privire la calitatea cărnii importate din Brazilia şi-au făcut loc în cadrul negocierilor pentru un acord de liber schimb între UE şi ţările Mercosur (Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay), care ar facilita exporturile de carne sud-americană spre Europa.

Maggi a declarat că Brazilia exportă produse alimentare în valoare de peste 100 de miliarde de dolari şi de aceea ţara este în centrul atenţiei.

"Deoarece ne-am majorat exporturile, am început să ne confruntăm cu atacuri şi interdicţii", a afirmat el.

Sursa: AGERPRES