-

Italienii cer soluții pentru muncitorii sezonieri din agricultură, din România și Bulgaria

Două asociaţii agricole din Italia cer soluţii ministrului sănătăţii pentru muncitorii sezonieri din România şi Bulgaria.

În Italia, recenta decizie a autorităţilor sanitare, care au prelungit măsura izolării românilor şi bulgarilor, pune pe jar femierii, care se tem că nu mai au cu cine să culeagă via. Două importante asociaţii agricole au cerut deja ministrului sănătăţii să găsească alte soluţii pentru zecile de mii de muncitori sezonieri care vin anual din România şi Bulgaria.
Asociaţiile Confagricultura şi Copagri solicită Guvernului de la Roma să adopte, după un model asemănător din Germania, carantina activă pentru lucrătorii sezonieri din cele două state, aceasta, pentru a garanta recolta din Italia, care va începe în curând. Peste 100.000 de lucrători sezonieri agricoli sosesc în fiecare an în Italia din România, număr la care se adaugă peste 10.000 de cetăţeni bulgari, potrivit Asociaţiei Fermierilor Coldiretti. Mulţi din aceşti lucrători se află deja în Italia, însă suntem îngrijoraţi de faptul că impunerea carantinei va limita sosirile pentru sezonul culesului de vie, care în Italia începe în mod tradiţional în luna august şi continuă în septembrie şi octombrie - ţin să semnaleze fermierii din Peninsulă. Carantina activă prevede ca lucrătorii să îşi poată îndeplini sarcinile fără a pierde 14 zile de activitate, dar cu condiţia ca aceştia să fie găzduiţi în cooperative, să lucreze separat de ceilalţi şi să nu părăsească plantaţiile timp de două săptămâni. Fermierii propun, totodată, măsuri alternative, cum ar fi efectuarea testelor pentru depistarea COVID-19 în termen de 24 de ore de la sosirea lucrătorului sau în timpul vizitelor efectuate înainte de angajare.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite