-

Strategia „De la fermă la consumator”

Comisia Europeana propune ca până în 2030 utilizarea pesticidelor şi a substanţelor antimicrobiene şi pierderile de nutrienţi să scadă cu 50%.

Declarația vine din partea comisarului european pentru sănatate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentaţiei. Comisarul a precizat că Uniunea şi-a propus ca prin Strategia "De la fermă la consumator" ponderea agriculturii ecologice să ajungă la 25%, iar producţia de alimente să devină sustenabilă.
Comisarul pentru sănatate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a explicat că pandemia de COVID-19 s-a transformat dintr-o criză în domeniul sănătăţii într-o recesiune mondială, care afectează inclusiv sectorul agricol şi industria alimentară din Uniune, iar securitatea alimentară este pusă în pericol în întreaga lume. Comisarul european a precizat că garantarea accesului la alimente sigure şi hrănitoare rămâne o parte esenţială a gestionării pandemiei de COVID-19, în special în cazul comunităţilor sărace şi vulnerabile.
La nivel mondial, aproape 690 de milioane de persoane suferă de foame, cu 10 milioane mai multe decât anul trecut. Potrivit calculelor Comisiei, la acest număr s-ar mai putea adăuga, din cauza pandemiei, între 83 şi 132 de milioane de persoane. Stella Kyriakides a atras atentia ca europenii nu mai pot continua să producă şi să consume alimente la fel ca în prezent şi că în Uniune agricultura este responsabilă pentru mai mult de 10% din emisiile de gaze cu efect de seră, iar în paralel europenii irosesc o cincime din alimentele pe care le produc, asta în timp ce, potrivit datelor, 36 de milioane de cetăţeni ai Uniunii nu îşi pot permite o masă de calitate în fiecare zi. Rezultatul, a explicat Stella Kyriakides, este că în Uniune costurile cu asistenţa medicală cresc mereu, iar peste 50% dintre europenii adulţi sunt supraponderali.
Comisarul european a precizat că Strategia "De la fermă la consumator" este parte a Pactului Verde european şi presupune transformări profunde pentru construirea unor sisteme alimentare durabile, bazate pe recunoaşterea legăturii dintre sănătatea persoanelor, sănătatea societăţii şi sănătatea planetei. Conform strategiei, un sistem alimentar durabil trebuie să garanteze că toată lumea, indiferent de circumstanţe, în vremuri normale sau de criză, are acces la alimente sănătoase şi îşi permite să le cumpere.
Astfel, Uniunea şi-a propus ca până în 2030 utilizarea pesticidelor şi a substanţelor antimicrobiene şi pierderile de nutrienţi să scadă cu 50% iar ca ponderea agriculturii ecologice să ajungă la 25%. În plus, europenii vor avea informaţiile necesare pentru a-şi alege alimentele în funcţie de sustenabilitate, pentru că etichetele de pe alimente vor indica modul în care au fost produse alimentele respective, cât de hrănitoare sunt şi ce impact au asupra mediului.
Strategia "De la fermă la consumator" presupune ca prin cooperare internationala, politici comerciale şi aşa-numite alianţe verzi, Uniunea să promoveze practici agricole şi de pescuit mai durabile, să reducă defrişările, să sporească biodiversitatea şi să îmbunătăţească securitatea alimentară şi rezultatele în materie de nutriţie.
Cum această tranziţie va genera schimbări de amploare şi va fi costisitoare, Stella Kyriakides a dat asigurări că Uniunea va contribui financiar la suportarea acestor costuri, iar prin Strategia "De la fermă la consumator" fondurile europene îi vor ajuta pe fermierii, pescarii şi producătorii de alimente din UE să devină lideri în ce priveşte sustenabilitatea şi să obţină o pondere echitabilă din beneficii.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite