Ascultă Radio Antena Satelor Live

Viitorul alimentelor: modelarea sistemului alimentar global pentru o hrană sănătoasă

Viitorul alimentelor: modelarea sistemului alimentar global pentru a oferi o nutriție și sănătate îmbunătățite.

Viitorul alimentelor: modelarea sistemului alimentar global pentru o hrană sănătoasă

Articol de Simona Lazăr, 03 Martie 2023, 13:43

Lumea poartă tripla povară a malnutriției: foamea; subnutriție din cauza aportului insuficient de vitamine și minerale; și obezitatea din cauza dietelor nesănătoase.
Hrănirea oamenilor bine este la fel de importantă ca și hrănirea suficientă a oamenilor; modelarea sistemelor alimentare pentru a furniza alimente sigure, hrănitoare și durabile ar trebui să fie o prioritate.
Intervențiile pentru o nutriție și o sănătate mai bune trebuie să schimbe comportamentul de-a lungul continuumului de la producție până la consum.
Există un consens că sistemul alimentar ar trebui să poată hrăni o populație în creștere și cei 795 de milioane de oameni care suferă de foame în fiecare zi.
Dar calitatea alimentelor este la fel de importantă.
Peste 165 de milioane de copii sub cinci ani suferă de pipernicie din cauza malnutriției cronice. Alimentele contaminate afectează unul din zece oameni la nivel global – aproximativ 420.000 de oameni mor din cauza alimentelor contaminate în fiecare an. Potrivit estimărilor, peste două miliarde de oameni nu primesc toate vitaminele și mineralele de care au nevoie. Între timp, alte două miliarde de oameni se luptă să fie supraponderali sau obezi – mulți dintre ei în țările în curs de dezvoltare.
O nouă lucrare de la Banca Mondială explorează de ce sistemul alimentar global trebuie să acorde prioritate îmbunătățirii nutriției și sănătății și să furnizeze alimente hrănitoare, sigure și durabile. Lucrarea explorează, de asemenea, tipurile de intervenții ale sistemului alimentar care pot oferi o nutriție și sănătate îmbunătățite, precum și modalități eficiente de implementare a acestei agende.
Mesaje principale:
• Malnutriția și bolile transmise de alimente impun țărilor costuri umane, economice, fiscale și sociale mari actuale și viitoare. Printre acestea, cheia este stupefia copilului, care reduce dezvoltarea cognitivă și câștigurile unei persoane de-a lungul vieții.
• Conturarea sistemelor alimentare pentru a oferi o nutriție și o sănătate îmbunătățite necesită o combinație de cunoștințe îmbunătățite, politici solide, reglementări și investiții de-a lungul continuumului producție până la consum. Scopul este de a stimula schimbarea comportamentală la producătorii de alimente, la manipulatorii post-recoltare, la procesatorii de alimente, la distribuitorii de alimente și la consumatori. Femeile vor juca, de asemenea, un rol esențial, deoarece adesea leagă sistemele alimentare și alimentația casnică.
• Intervențiile includ: reducerea pierderilor de alimente prin depozitare îmbunătățită, fortificarea alimentelor cu nutrienți, extinderea educației nutriționale, îmbunătățirea etichetării alimentelor și modernizarea reglementărilor privind siguranța alimentelor.
• Când vine vorba de implementarea acestor intervenții, nu se potrivește tuturor. Țările trebuie să adapteze combinația de intervenții pentru a se potrivi nevoilor lor specifice. În plus, sunt necesare diferite combinații de acțiuni în țările cu venituri mici, medii și mari.

Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk
Agricultura in lume 06 Martie 2024, 20:38

Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk

Mii de agricultori polonezi au ieşit miercuri din nou în stradă în capitala Varşovia la un protest care a degenerat în...

Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk
România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă
Agricultura in lume 06 Martie 2024, 13:12

România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă

Uniunea Europeană (UE) este implicată într-o varietate de activități în domeniul producției animaliere.

România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă
Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate
Agricultura in lume 05 Martie 2024, 18:53

Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate

Milioane de mici fermieri din întreaga lume depind de cacao și cafea pentru a-și asigura existența. Cu toate acestea, ei se...

Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate
Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate
Agricultura in lume 04 Martie 2024, 18:49

Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate

Persoanele și gospodăriile afectate au suportat principala povară a adaptării la consecințele schimbărilor climatice. O nouă...

Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate
Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor
Agricultura in lume 03 Martie 2024, 18:41

Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor

Vremea extremă și variabilitatea climei de la an la an înseamnă că previziunile climatice precise și accesibile sunt...

Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor
Ce este agroecologia?
Agricultura in lume 02 Martie 2024, 18:31

Ce este agroecologia?

Agroecologia este un cadru de transformare a agriculturii și a sistemului alimentar care aduce beneficii oamenilor și naturii.

Ce este agroecologia?
Oamenii de știință îmbunătățesc culoarea și textura „cărnii de cultură”
Agricultura in lume 29 Februarie 2024, 17:24

Oamenii de știință îmbunătățesc culoarea și textura „cărnii de cultură”

„Carnea cultivată” ar putea reduce resursele necesare pentru producția de carne, cu o amprentă ecologică mai mică decât în...

Oamenii de știință îmbunătățesc culoarea și textura „cărnii de cultură”
Satisfacerea nevoilor de carne ale viitorului
Agricultura in lume 28 Februarie 2024, 17:27

Satisfacerea nevoilor de carne ale viitorului

Cercetătorii au reușit să cultive în laborator carne sub formă de plăci de mușchi bovină contractilă la scară milimetrică.

Satisfacerea nevoilor de carne ale viitorului