Comisia Europeană a prelungit autorizațiile de plantare a viței de vie pentru a sprijini producătorii de vin
Comisia a prelungit cu un an valabilitatea autorizațiilor de plantare și replantare care expiră în 2024 în regiunile afectate de secetă sau de precipitații excesive.
Articol de Simona Lazăr, 25 Noiembrie 2024, 12:08
Este vorba în special de mai multe regiuni din Spania, Italia și Franța. Propunerea Comisiei a fost acceptată la 24 iulie de către statele membre și va fi adoptată în următoarele săptămâni. Aceasta va împiedica viticultorii afectați să își piardă autorizația din cauza fenomenelor meteorologice extreme și le va permite să planteze viță de vie în 2025.
În conformitate cu legislația în vigoare (articolul 62 din Regulamentul 1308/2013), autorizațiile de plantare și replantare a viței de vie sunt, în general, valabile timp de 3 ani de la data la care au fost acordate. În perioada de valabilitate a fiecărei autorizații date, viticultorii iau, de obicei, deciziile privind soiurile și tipul de vin pe care urmează să le producă în noile podgorii, pregătesc solul toamna sau iarna și plantează noile vițe, care sunt apoi plantate primăvara, deoarece primăvara este cea mai potrivită perioadă a anului pentru plantare.
Cu toate acestea, Spania și sudul Italiei au fost afectate de o secetă persistentă, în timp ce ploile excesive și continue au afectat nordul Italiei și Franța. Regiunile din alte state membre au fost, de asemenea, afectate. Ca urmare a acestor condiții meteorologice excepționale, viticultorii nu au putut efectua la timp anumite operațiuni - de exemplu, pregătirea solului - necesare pentru plantarea viței de vie și, prin urmare, pot risca să își piardă autorizațiile care urmează să expire în curând. Acest lucru se întâmplă într-un context în care sectorul vitivinicol suferă deja de pe urma unor condiții de piață nefavorabile.
Acesta este motivul pentru care Comisia a decis ca valabilitatea autorizațiilor de plantare și replantare să fie prelungită cu încă 12 luni de la data actuală de expirare, în 2024. Această prelungire se referă la autorizațiile care expiră în 2024 și care urmează să fie utilizate în regiunile identificate de statele membre ca fiind afectate de secetă sau de precipitații excesive în iarna sau primăvara anului 2024.