Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE
Lansat în ianuarie 2024, Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE este un nou forum care își propune să contureze o viziune comună pentru agricultura UE.
Articol de Simona Lazăr, 20 Septembrie 2024, 18:48
Dialogul strategic reunește principalele părți interesate din întregul lanț agroalimentar, inclusiv fermieri, cooperative, întreprinderi agroalimentare și comunități rurale, precum și organizații neguvernamentale și reprezentanți ai societății civile, instituții financiare și mediul academic.
Profesorul Peter Strohschneider a fost numit președinte, pe baza experienței sale îndelungate, în special ca președinte al „Comisiei pentru viitorul agriculturii” a guvernului federal german.
Dezvoltarea unei înțelegeri comune
Dialogul este esențial pentru dezvoltarea unei înțelegeri comune a viitorului sistem agricol și alimentar al UE. Acesta abordează următoarele provocări și oportunități:
Cum putem oferi fermierilor noștri și comunităților rurale în care aceștia trăiesc o perspectivă mai bună, inclusiv un nivel de trai echitabil?
Cum putem sprijini agricultura în limitele planetei noastre și ale ecosistemului său?
Cum putem utiliza mai bine imensele oportunități oferite de cunoaștere și inovație tehnologică?
Cum putem promova un viitor luminos și prosper pentru sistemul alimentar european într-o lume competitivă?
Dialogul este o oportunitate de a asculta perspectivele, ambițiile, preocupările și soluțiile agricultorilor și ale altor părți interesate cheie din întregul lanț agroalimentar, cu scopul de a găsi un teren comun pentru viitorul sectorului agroalimentar al Uniunii.
La 4 septembrie 2024, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a primit raportul final al Dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE.
Simplificarea sarcinii administrative a fermierilor
Comisia a luat măsuri pentru a răspunde preocupărilor agricultorilor și s-a adresat în special agricultorilor pentru a identifica sarcina administrativă și complexitatea care decurg din normele politicii agricole comune (PAC), precum și din alte norme privind alimentația și agricultura, atât în ceea ce privește aplicarea acestora la nivel național, cât și obligațiile de înregistrare și raportare legate de acestea.
De asemenea, Comisia a lansat două anchete:
un sondaj privind practicile comerciale neloiale, în cadrul căruia agricultorii și toți micii furnizori din lanțul de aprovizionare cu alimente și-au putut împărtăși opiniile cu privire la experiența lor în materie de practici comerciale neloiale și
un sondaj privind simplificarea, care a colectat opiniile agricultorilor cu privire la simplificarea anumitor norme și proceduri.